Home Kolumne Do kada ćemo skidati gaće?

Do kada ćemo skidati gaće?

1135
1

Događaji oko derbija između Rijeke i Dinama ponovno su pokazali sav jad i bijedu hrvatskog nogometa u kojem su neki ravnopravniji od drugih, a neki potpuno izvan zakona. Kako objasniti nereagiranje policije prema poznatom izazivaču nereda na sportskim stadionima koji je u nekoliko minuta prekršio nekoliko članaka zakona na udaljenosti od svega desetak centimetara od ‘predstavnika zakona’?


Što o svemu misle navijači može se jučer i danas pročitati na navijačkim forumima.

Člankom 4. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno je dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti. Kako policija ovo nije uočila za vrijeme jučerašnjeg napada ludila Zdravka Mamića koji je gledateljima dobacivao da su ‘riječki Srbi’ uz prigodnu koreografiju hvatanja za genitalije i pokazivanja bosanskog grba? Sutra ćemo u policijskom izvješću vjerojatno pročitati koliko je navijača jedne i druge momčadi udaljeno sa stadiona zbog kršenja tzv. Zakona o navijačima. Zašto se unaprijed zna kako se među prijavljenima neće naći i inicijali Z.M.?

Doduše, nije se proslavila ni redarska služba koja bi po članku 10. istog zakona trebala ‘zadržati gledatelja koji se nasilno ponaša ili drugačije remeti red i mir na športskom natjecanju i predati ga policiji.’ ali od servilne uprave ‘bijelih’ se ionako bolje nije ni očekivalo.

I za kraj, ritualno skidanje gaća pred ‘dragim gostom’ jučer je uključivalo i policijsku naredbu o uklanjanju obilježja NK Rijeke s Kantride s automobila koji su se spuštali prema stadionu, a sve ‘kako se ne bi isprovociralo gostujuće navijače’. Može li uopće gore? (dš)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here