Home Vijesti Do kraja godine prvi hrvatski STeP

Do kraja godine prvi hrvatski STeP

1327
0

Najkasnije do početka rujna započet će adaptacijski radovi na budućoj zgradi Science and Technology Park Rijeka (STeP Ri) odnosno Znanstveno-tehnologijskog parka. Riječ je o objektu smještenom u Sveučilišnom kampusu na Trsatu koji će prema najavama prorektora za financije Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Jože Perića za svega pet mjeseci postati jedinstven projekt u Hrvatskoj.

    – Na natječaj za izvođača radova pristigle su tri ponude, a kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali smo Metal Opatiju. Ugovorena vrijednost radova je 8,5 milijuna kuna, a kako je rok za završetak radova pet mjeseci, očekujemo da će STeP profunkcionirati krajem ove ili najkasnije u siječnju iduće godine, najavljuje prorektor.

    Zgrada STeP-a smještena je u neposrednoj blizini Akademije primijenjenih umjetnosti, a ono što je zajedničko tim objektima je da su oni jedini ostali naslijeđe bivše vojarne. Buduća zgrada STeP-a troetažni je objekt, površine 3.500 četvornih metara, čiji će cilj po završetku adaptacije biti stvaranje poveznice između znanosti i poduzetništva u riječkoj i široj regiji, ali i afirmacija učeničke te studentske populacije za prirodoslovne znanosti. Naime, STeP se ustrojava s ciljem poticanja poduzetništva utemeljena na znanju, inovativnosti i novim tehnologijama kroz usluge koje će pružati znanstvenicima i inovatorima, a uz 8,5 milijuna kuna »tešku« adaptaciju u sam će se projekt, odnosno njegovo oživotvorenje, uložiti dodatnih 8 milijuna kuna nepovratnog novca Svjetske banke. 

    Prema planovima u prizemlju objekta bit će smješten interaktivni znanstveni muzej, koji će se protezati na 500 četvornih metara, a u planu je i uređenje okoliša koje će se nadovezivati na znanstveni muzej. Riječ je o vanjskom prostoru površine dvije do tri tisuće četvornih metara koji će također raspolagati s interaktivnim muzejskim izlošcima, dok će prva etaža biti namijenjena poduzetničkom inkubatoru. Riječ je o velikom otvorenom prostoru s golemim dvoranama, u kojima će se realizirati temeljna misija STeP-a – komercijalizacija znanosti odnosno njeno povezivanje sa stvarnim svijetom.

    Na prvom će se katu smjestiti i fitness studio, dok će se na drugoj etaži nalaziti uredi STeP-a, restoran, kafić te knjižnica, a kako su dva glavna područja STeP-a biotehnologije i održivi izvori energije, treća će etaža biti namijenjena upravo biotehnologijama, dok je u daljnjoj budućnosti u planu na krovu objekta urediti samoodržive apartmane koji bi sunčevu energiju i vjetar koristili za sve energetske potrebe. (Novi list)

Previous articleOtežan pristup stranicama s IE6
Next articleRijeka danas protiv Vinodola

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here