Home Vijesti Do proljeća table Rijeka – Fiume na prilazima gradu!

Do proljeća table Rijeka – Fiume na prilazima gradu!

1313
0

U Starom gradu nedavno su postavljene nove višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica te se one sada nalaze na trgovima: Riječke rezolucije, Kobler, Svete Barbare, Pul Vele crikve, Grivica, Pod kaštelom, Matije Vlačića-Flaciusa te ulicama: Šime Ljubića, ex Kovačka, Marka Marulića, Stara vrata, Pod voltun, Medulićeva, Užarska I I II (dio ex San Bernardino), Janeza Trdine, Sokol-kula, a za postavljanje su pripremljene i ploče na Pavlinskom i Mljekarskom trgu, te ulicama Janeza Trdine (od Pavlinskog trga do Pul vele crikve), Stipana Konzula i Antona Dalmatina, Šporerovoj (2 ploče).

Kako ističu u Gradu Rijeci, u gradu je postojao relativno mali broj javnih prostora imenovanih po nekoj od mađarskih ličnosti (Riva Szapary, trgovi/ulice Ürmeny, Batthyáni, Andrassy, Kossuth), a u samom riječkom Starom gradu, koji je predmet ovog kulturološkog projekta, nije bilo takvih naziva, tako da za sada ploča s mađarskim toponima još nema. No, u daljnjem širenju projekta svakako će ih biti.

Projektom je planirano, a u kontekstu promocije Rijeke – Europske prijestolnice kulture, na frekventnim pristupnim točkama gradu postaviti oznake na kojima će i titula i ime grada biti napisana na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom. Jasno, talijanska verzija uključit će naziv grada odnosno naziv Fiume. Te će ploče biti postavljene na nekoliko lokacija. Projekt je u pripremi i očekuje se da će biti realiziran do proljeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here