Home Kolumne Doba korone ogolilo glupost sustava s 556 općina i gradova

Doba korone ogolilo glupost sustava s 556 općina i gradova

3091
0
Piše: Danko Švorinić

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta do kraja je ogolila glupost sustava u kojem je država veličine Hrvatske podijeljena na 556 općina i gradova, odnosno jednako toliko kriznih stožera. U kakvom apsurdu od države živimo najbolje svjedoči današnji zaključak kriznog stožera jedne male općine na rubu Primorsko-goranske županije:

Na temelju zaključka Stožera civilne zaštite davat će se jednokratne propusnice za Plodine – Lovran. Propusnica podrazumijeva činjenicu da si na taj dan kupite veće zalihe namirnica jer se iste neće davati svakodnevno već samo po potrebi. Preporučamo da si organizirate odlazak JEDNOM TJEDNO! Svakodnevne kupovine vrše se u Konzumu M. Draga, Mini marketu SUZi – Brseč i Radniku Mošćenice. Propusnice za Plodine podrazumijevaju samo Plodine – Lovran, stoga ne vrijede za dalje! Iskoristite taj odlazak i za tankanje goriva na lovranskoj pumpi.

Naravno, nije problem u samom kriznom stožeru nego u situaciji u kojoj su se našli. Postojeći sustav lokalne samouprave ne odgovara stvarnim potrebama građana koji svoje životne potrebe i zaposlenje ostvaruju na puno širem području od nefunkcionalnih mikro općinica u kojima su se probudili 1993. godine. Najbolje to ovih dana na svojoj koži doživljavaju stanovnici bivše općine Rijeka ili otoka Krka čiji su čelnici čak i zatražili da ih se u slučaju ograničenja zbog suzbijanja epidemije tretira kao jedinstveno područje. Nacionalni krizni stožer je odbio takav zahtjev iz straha da ne otvore pandorinu kutiju sličnih primjera diljem Hrvatske. Umjesto da se bave suočavanjem s vrlo ozbiljnom krizom, krizni stožeri su se pretvorili u ispostave za izdavanje propusnica za prelazak općinskih granica.

U ovoj antiutopiji ćemo živjeti sve dok traje opasnost od epidemije ali nakaradni sustav hrvatskog modela lokalne samouprave će nastaviti fukcionirati i nakon što mjere više ne budu na snazi. Sjetite se toga i nakon ove krize. Hrvatskoj treba teritorijalna reorganizacija, logične i samoodržive općine i gradovi jer je postojeći model besmislen i nefunkcionalan. Smisao gradova i općina nije u tome da budu sami sebi svrha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here