Home Najnovije Dogradonačelniku Poropatu 10 mjeseci uvjetno!

Dogradonačelniku Poropatu 10 mjeseci uvjetno!

339
1

Đani Poropat, dogradonačelnik Rijeke jučer je na riječkom Općinskom sudu osuđen nepravomoćno na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci uvjetno, s kušnjom od dvije godine za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa, odnosno za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je državni proračun oštetio za 196.819 kuna.

– Đani Poropat kriv je jer je od 1997. do 2000. godine kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva »Adria rent a car« u nakani pribavljanja nepripadne imovinske dobiti za to trgovačko društvo, a u svrhu plaćanja manjeg iznosa poreza, lažno iskazao podatke glede osnovice za razrez poreza. I to tako da je porez na dodanu vrijednost u prijavi neistinito iskazao porezno nepriznate rashode vrijednosnih usklađenja kratkoročnih potraživanjja od TD »Ri Consult« i Snježane Mijić iz Zagreba kao porezno priznate rashode, te propustio prikazati prihod od kamate po ugovoru o zajmu zaključenom sa Snježanom Mijić čime je neosnovano umanjio poreznu osnovicu za 518.000 kuna i umanjio obvezu plaćanja poreza na dobit u iznosu 180.000 kuna, kazala je predsjednica sudskog Općinskog vijeća Gordana Denona-Kusijanović.

Po naputcima direktora

U obrazloženju presude stoji da je Poropat kriv i zato jer nije podnio prijavu poreza na dodanu vrijednost za 1999., ne iskazavši prihod od kamata po ugovoru o zajmu zaključenom sa Snježanom Mijić, zatim prihod od najma vozila te naknade za osiguranje vozila po dva računa i tako umanjio poreznu osnovicu za iznos od 47.000 i tako ujedno umanjio obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 10.000 kuna. Treća točka optužnice također je dokazana, a riječ je o nepodnošenju prijave poreza na dodanu vrijednost za 2000. jer je ne iskazavši prihod od kamata po ugovoru o zajmu sa dotičnom gospođom iz Zagreba umanjio obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 5.000 kuna. Time je okoristio TD »Adria rent a car« na štetu državnog proračuna RH za iznos od 196.819,56 kuna.
Obrazlažući presudu, sutkinja je posebno naglasila svjedočenje računovotkinje u »Adria rent a caru« koja je uvijek radila po naputcima direktora Poropata koji je odobravao sva knjiženja. Osvrnula se sutkinja i na svjedočenje direktora Ri Consulta Mare Radića koji se »ne sjeća« da je vratio Poropatu kredit u iznosu 60.000 kuna. Sud nije prihvatio njegovo svjedočenje jer mu je bila namjera otkloniti i umanjiti Poropatovu kaznenu odgovornost, rekla je sutkinja.

Sud nije povjerovao obrani okrivljenika zbog čega je otpisan kredit Snježane Mijić podignut u iznosu od 460.000 kuna koji je po ugovoru morala vraćati u dva šestomjesečna obroka godišnje. Neosporno je dokazano da je nakon neplaćanja prve rate, ona uredno i bez natezanja nastavila s uplatama, pojasnila je sutkinja. Ispuštena je točka optužnice vezana za prijenos gospodarske cjeline s »Adria rent a cara« na tvrtku »Adria P.A.«, jer to što Poropat nije platio PDV jer je bio u zabludi, isključuje protupravnost, a kako je vještakinja naglasila da se svaki slučaj prijenosa, u nedostatku definicije, može ponaosob komentirati, Poropat i nije morao znati za obvezu plaćanja PDV-a. S druge strane i računovotkinja je svjedočenjem potkrijeplila izjavu obrane.
Olakotnim okolnostima Vijeće je smatralo Poropatovu dosadašnju neosuđivanost, protek vremena kao i činjenicu da je otac jednog djeteta. Otegotnih okolnosti Vijeće nije našlo i zbog toga je upotrijebljen institut ublažavanja kazne, uvjetna kazna ostvarit će svrhu.
Poropat je dužan snositi troškove sudskog postupka i to u iznosu 1.000 kuna, ali i trošak stalnog sudskog vjšetaka računovodstvene struke – 8.300 kuna.

Zbogom politici tek nakon pravomoćnosti presude

Prilikom izlaska iz sudnice, Poropata smo zamolili za komentar, no očigledno, prema izrazu lica, nije očekivao osuđujuću presudu. »Možda bi netko bio jako zadovoljan uvjetnom osudom, no ja ću se žaliti jer znam da nisam kriv, možda nisam na dobar način predočio sve dokaze, učinit ćemo to u žalbenom postupku«, rekao je Poropat. Upitan za političke reperkusije, Poropat je odgovorio kako su one nastupile i davno prije presude. Na ponovljeni upit hoće li odstupiti s političkih funkcija, odgovorio je: »Kada presuda postane pravomoćna, tek tada ću odstupiti«. Potvrdno je odgovorio na upit je li spreman vratiti dug prema državnom proračunu u iznosu od 196.000 kuna. (novi list)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here