Home Mozaik Doktor naredio pacijentu da ‘mora piti dvije boce kole tjedno’, pacijent navodno...

Doktor naredio pacijentu da ‘mora piti dvije boce kole tjedno’, pacijent navodno ozdravio od žučnih kamenaca

171
0

Muškarac u Kini otišao je u bolnicu s jakim bolovima u trbuhu i otkrio da ima želučani kamenac veličine guščjeg jajeta u želucu. Liječnik tvrdi da je vjerojatno uzrok bila njegova prehrana bogata kakijima te je propisao konzumaciju gaziranih pića, što je navodno riješilo problem, piše South China Morning Post.

Liječnik u Kini koji je propisao konzumaciju bezalkoholnog pića Coca-Cola kao lijek za žučni kamenac postao je hit na kineskim društvenim mrežama.
Pacijent, po prezimenu Li, iz autonomne regije Guangxi Zhuang u južnoj Kini, bio je iznenađen nakon što je slijedio liječničku preporuku da pije dvije boce kole tjedno, da bi na koncu otkrio da je želučani kamen nestao, izvijestio je Star Video.
Li je već nekoliko dana osjećao bolove u trbuhu kada je otišao u lokalnu bolnicu po pomoć. Nakon liječničkog pregleda ustanovljeno je da u želucu ima kamenac veličine jajeta.
Liječnik je pitao Lija o njegovim prehrambenim navikama i ustanovio da bi razlog za pojavu kamenca mogao biti učestala konzumacija plodova kakija.

Liječnik mu je preporučio da da počne piti dva puta tjedno bocu kole ili drugih gaziranih pića. Unatoč tome što je pacijent ostao zatečen ovim neuobičajenim savjetom, Li je poslušao prijedlog i pio je 100 ml ledene Coca-Cole svaki dan.
Sumnjao je u izvedivost terapije, dok se bol nije počela smanjivati. Vratio se u bolnicu na ponovni pregled tjedan dana kasnije.
U videu pregleda Li se vidi kako leži na krevetu dok njegov liječnik obavlja gastroskopski pregled. Pokraj njega se vide dvije velike boce kole koje mu je doktor pripremio.

Na Lijevo iznenađenje, gastroskopija je otkrila da je želučani kamen nestao.
Liječnik je rekao da, iako cola napitci mogu otopiti želučane kamence, to ovisi od slučaja do slučaja i pacijenti bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što koriste gazirane napitke kao tretman.
Iako su neka istraživanja pokazala da pijenje cole može biti učinkovito u nekim slučajevima, liječenje može uzrokovati druge komplikacije i zdravstvene probleme. Mnogi radovi koji komentiraju ovaj neobičan pristup kažu da su potrebna daljnja istraživanja prije nego što se prihvati kao siguran tretman za želučane kamence.

Obiteljska liječnica iz Hong Konga Amy Wang komentirala je slučaj: “Takozvani ‘želučani kamenci’ su zapravo želučani fitobezoari, a to su mase neprobavljivih materijala koji mogu zapeti u želucu.”
“Uobičajeno, za pomoć u razgradnji i otapanju kamenaca, korištenje kole ili bilo koje celulaze koja je otopljena u vodi također može imati isti učinak. Također možemo dati drugu vrstu lijeka koji se zove metoklopramid, koji također može stimulirati kretanje kamenaca kroz želudac kako bi pomogao u probavi.”
Wang je dodala: “Zapravo postoji sustavno istraživanje koje je pokazao da uporaba koka-kole može biti učinkovita u otapanju želučanog kamenca u polovici slučajeva. Ali naravno, za one s opstrukcijom ili umjerenim do teškim simptomima, tada savjetujemo liječenje endoskopijom kao standardnijim liječenjem.”
Priča je izazvala značajan interes na društvenim mrežama u Kini, a u vrijeme pisanja teksta objava na Weibu s videom imala je 13,55 milijuna pregleda. (SCMP)

Previous articlePijana djevojčica (15) iz Slavonije u 3 ujutro tukla majku jer joj nije dala internet
Next articleVIDEO: Rebić napravio potez utakmice Milana i Dinama i njime riješio meč!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here