Home Biznis Dovršen tri mjeseca prije roka, Scenic Eclipse iz iz riječkog 3. maja...

Dovršen tri mjeseca prije roka, Scenic Eclipse iz iz riječkog 3. maja isplovljava na svoju prvu plovidbu

793
0
Edi Kučan, Andrej Plenković, Glen Moroney, Davor Filipović, Saša Čokljat, Erwan Le Rouzic

Unaprijeđena verzija najluksuznijeg ekspedicijskog kruzera na svijetu drugi je brod Scenicove flote izgrađen u Hrvatskoj, a dobra suradnja s riječkim brodogradilištem otvara put za buduće projekte.

Nakon porinuća u lipnju prošle godine, te gotovo osam mjeseci intenzivnog rada u riječkom 3. maju, novi istraživački kruzer Scenic Eclipse II isplovljava iz riječkog brodogradilišta na svoju prvu plovidbu. Najnoviji brod u floti vodeće svjetske kompanije za luksuzna kružna putovanja, Scenic grupe, koja se od 2007. bavi i brodogradnjom, u potpunosti je izgrađen u Hrvatskoj, te je u 3. maju bio i prva novogradnja nakon duge četiri godine pauze. Upravljanje izgradnjom ovog luksuznog kruzera vodila je domaća tvrtka MKM Yachts koja je dio Scenicove grupe. Svečanosti povodom isplovljavanja kruzera iz brodogradilišta na svoju prvu plovidbu, održanoj u teatru samog broda, nazočili su vlasnik Scenica, australski poslovni čovjek Glen Moroney, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te drugi uvaženi gosti i poslovni partneri.

„Danas ne slavimo samo isplovljavanje novog luksuznog istraživačkog kruzera, već i upornost i zajednički trud, zahvaljujući kojem se danas nalazimo ovdje, gdje je Eclipse II izgrađen od nule. Ovaj projekt još jednom nam je potvrdio važnu lekciju koju smo naučili kroz godine rada u Hrvatskoj, a to je da Hrvatska ima vrijedan, izuzetno kvalitetan inženjerski kadar, kao i vrijedne i vješte brodograditelje. Kada to spojite sa sjajnim upravljanjem projektom od strane tima MKM Yachts, dobivate ovakav izvanredan rezultat. S ponosom mogu reći da smo u Hrvatskoj pronašli sjajne partnere, prvenstveno u brodogradilištu 3. maj, kojem ovim putem zahvaljujem na izvrsnoj suradnji, te u Vladi RH, koja je osigurala sve preduvjete da se ovaj projekt ostvari, a na čiju podršku računamo i u budućnosti kako bismo, kao i do sada, pronašli kvalitetna i održiva rješenja za realizaciju budućih projekata“, izjavio je Glen Moroney, vlasnik Scenica.

„Povjerenje je riječ koja je krasila odnos između Vlade i Scenica, kao i Vlade i 3. maja, te otvorila put za učinkovitu i sustavnu realizaciju projekta tri mjeseca prije roka, i u budžetu, što je jedinstven slučaj. Poduzetnički duh i vizija koju je g. Moroney donio najprije u brodogradilište Uljanik u Puli, a sada i ovdje u 3. maj, stvorili su još jedan biser hrvatske brodogradnje i dali ogroman doprinos hrvatskoj industriji, te brojnim radnicima i kooperantima koji su utkali svoje znanje i svoj rad u Eclipse II. S osjećajem ponosa sam danas ovdje u Rijeci, uvjeren da će se naša suradnja nastaviti i dalje, te da ćemo i budućnosti graditi nove fascinantne brodove koji će biti svojevrsna stečevina hrvatske brodogradnje“, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te čestitao svima na uspješnom projektu.

Scenic Eclipse II dovršen je u manje od tri godine otkako je 2020. u 3. maju počelo rezanje prvih limova za trup novogradnje, a ono što izdvaja ovaj projekt jest činjenica da je brod završen i spreman za isplovljavanje čak tri mjeseca prije predviđenog roka. Još jedna specifičnost u projektu izgradnje visokosofisticiranog ekspedicijskog broda je i model ugovorene suradnje s riječkim brodogradilištem prema kojem je MKM Yachts uzeo dio 3. maja u potkoncesiju te je tamo, koristeći postojeću infrastrukturu i stručnost domaćih brodograditelja u sinergiji sa Scenicovim timom, izgradio jedan od tehnološki najnaprednijih istraživačkih putničkih brodova na svijetu.

U izgradnji trupa i djelomičnom opremanju luksuznog broda sudjelovali su radnici 3. maja i kooperanti, a MKM Yachts je za potrebe nabave surađivao i s mnogobrojnim hrvatskim kompanijama, što je rezultiralo da, od ukupne vrijednosti 170 milijuna eura, udio domaćeg rada i materijala iznosi čak 45 posto vrijednosti broda, te da se novi istraživački kruzer može nazvati vrhunskim hrvatskim proizvodom.

Scenic Eclipse II drugi je istraživački kruzer u Scenicovoj floti izgrađen u Hrvatskoj, a jednakom dužinom od 168 metara i širinom 21,5 metar kao i njegov prethodnik, proglašen najluksuznijim polarnim kruzerom na svijetu, svojim izgledom podsjeća na luksuznu megajahtu. 114 dizajnerski uređenih kabina mogu primiti do 228 putnika, kojima je na raspolaganju čak 200 članova posade, a osim po unaprijeđenom dizajnu i finesama u luksuznoj opremi, od svog prethodnika se razlikuje i u dodatnom sadržaju koji obuhvaća dodatan vanjski bazen, devet restorana, dvije po mjeri izrađene podmornice koje mogu zaroniti do 300 metara, te dva helikoptera. Eclipse II je, poput svojeg prethodnika, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, ojačan za plovidbu svim morima, uključujući i ona zaleđena oko Sjevernog i Južnog pola te udovoljava najvišim ekološkom standardima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here