Home Biznis Dramatičan utjecaj krize na T-HT-ov rezultat u prva tri mjeseca

Dramatičan utjecaj krize na T-HT-ov rezultat u prva tri mjeseca

903
0

Rezultati T-HT-a u prva tri mjeseca ove godine pod očiglednim su pritiskom recesije i posebnih kriznih poreza u segmentu mobilne telefonije. Tako su se ukupni prihodi T-HT-a smanjili za velikih 6 posto na 1,94 milijardi kuna, a EBITDA (dobit prije poreza, deprecijacije i amortizacije) T-HT-a tanja je 13,8 posto te iznosi 819 milijuna kuna. Pri tome je neto dobit u prvom tromjesečju manja čak 34,2 posto i iznosila je 384 milijuna kuna.

Zanimljivo je da je ARPU T-Mobilea (prosječna mjesečna potrošnja po korisniku) pao za velikih 14,7 posto, a to znači da su ljudi počeli poprilično štedjeti na svojim telekomunikacijskim troškovima. Isto tako u dostavljenim podacima može se uočiti da je ukupni promet T-Coma u tisućama minuta također znatno manji – za velikih 9,6 posto.

Iz T-HT-a su priopćili kako je i pored izraženih pritisaka na rezultat novčani tijek iz redovitog poslovanja čak poboljšan (iznosio je 542 milijuna kuna) te su podsjetili kako su uveli posebne poslovne jedinice za privatne poslovne korisnike te da očekuju zaključenje akvizicije Combisa u drugom tromjesečju, a to ovisi odobrenju regulatora. Nakon zaključenje akvizicije najavljuju širenje ponude informacijskih tehnologija.

Zanimljivo je da je T-Mobile i pored pritiska krize povećao broj korisnika za 0,6 posto odnosno na 2,8 milijuna. Pri tome je broj postpaid korisnika povećan 11,9 posto na 943 tisuće, ali su se pod utjecajem posebnih poreza od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama i recesije prihodi T-Mobile smanjili za 12,9 posto na 863 milijuna kuna.

Iz T-HT-a su se pohvalili kontinuiranim rastom prihoda od internetskih usluga. Njihov rast iznosio je 20,6 posto te su internetski prihodi dosegli 328 milijuna kuna. Pri tome se broj ADSL-priključaka povećao 16,3 posto na 573 tisuće, dok se broj IPTV pretplatnika povećao velikih 66,1 posto te je dosegao više od 250 tisuća.

– Prvo tromjesečje 2010. predstavljalo je izazov i jasno je da su recesija i novi porezi utjecali na naše poslovanje, osobito u području pokretnih komunikacija. Međutim, pripajanje T-Mobilea uspješno je provedeno i dobro smo se pozicionirali za razdoblje u kojemu će se gospodarstvo oporaviti. Akvizicijom Combisa, davatelja IT usluga, širimo poslovanje i, nakon dobivenog regulatornog odobrenja, namjeravamo ponuditi visokokonkurentan paket IT i komunikacijskih usluga cijelome poslovnom sektoru u Hrvatskoj. Recesija je snažno pogodila Hrvatsku i mi želimo doprinijeti oporavku kroz planirana znatna ulaganja u optičku pristupnu mrežu od koje će profitirati cjelokupno gospodarstvo. Vjerujemo da će regulatorna pitanja koja su dovela do odgode ovog programa modernizacije biti riješena na način kojim će se T-HT-u omogućiti ostvarivanje fer povrata na znatna ulaganja koja nijedan drugi operater ne može osigurati. Nadalje, suočeni s dubokom i dugotrajnom recesijom, nadamo se da će nadležna tijela prepoznati potencijalnu štetu koju obvezna registracija prepaid-korisnika može nanijeti našem već oslabljenom gospodarstvu – poručio je poprilično dramatično predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić. (Večernji list)

Previous articleHašiš na Pasjaku
Next articlePrvomajsko okupljanje u K.U.N.S.-u

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here