Home Biznis Država subvencionira stambene kredite

Država subvencionira stambene kredite

599
0

Vlada je na sjednici predstavila dva modela subvencioniranja stambenih kredita. Prema prvom, država kredit do 100 tisuća subvencionira s nepovratnih 14 tisuća eura. Kamate u prve četiri godine otplate kredita iznosile bi 4,95 posto. Nakon toga još dvije godine kamate ne smiju biti veće od 5 i pol posto. Uvjet je kupnja stana u novogradnji, ne skupljeg od 1900 eura po četvornom metru, a kupci ne smiju biti stariji od 45 godina.

Drugi model potpore države kupnji novih stanova je model državnih jamstava, a taj je model namijenjen građanima koji bi od stupanja na snagu novog zakona do kraja ove godine ostali bez posla. Ti bi građani mogli računati na to da će im država najduže godinu dana plaćati kamate na kredit, a u prvim godinama na kamate otpada gotovo dvije trećine kredita.

Taj je zakonski tekst upućen u Sabor po hitnom postupku, a procjenjuje se da bi subvencijama rata kredita u iduće dvije godine moglo biti prodano oko 1.900 stanova.

Ministar graditeljstva Branko Bačić istaknuo je da je država u proračunu za ovu godinu za potporu kupnji stanova osigurala 28 milijuna kuna. U slučaju da zahtjeva bude više, prednost će, kaže, imati oni s nižim iznosima kredita. (HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here