Home Mozaik Dvoje psihologa u braku 35 godina otkrili tajnu svog braka: “Evo što...

Dvoje psihologa u braku 35 godina otkrili tajnu svog braka: “Evo što izbjegavamo”

956
0
pexels magda ehlers 1307391

Sva ponašanja koja treba izbjegavati u vezi

Bračni par John Gottman i Julie Schwartz Gottman, dvoje psihologa u braku više od 35 godina i poznati u cijelom svijetu po svom radu na stabilnosti veze i predviđanju razvoda, otkrili su tajne svog braka.

Tajne

Njihovo profesionalno i osobno iskustvo navelo ih je da znaju sve “o tome kako izgraditi uspješnu i trajnu vezu”, objašnjavaju za CNBC. “Ali to ne znači da ne griješimo”, ističu. “Svađamo se, frustrirani smo, vičemo jedan na drugog. Ljudi smo. Ali postoji nešto što smo naučili da nikada ne radimo: svađati se kada smo emocionalno preplavljeni.”

Emocionalno “prelijevanje”.

Kako objašnjavaju stručnjaci, “emocionalno prelijevanje” događa se kada se “osjećate psihički i fizički preopterećeno”. Ova situacija nas čini opreznima jer uočavamo određenu opasnost, koja nas “spriječava u produktivnim razgovorima”. 

Znakovi emocionalne preplavljenosti:

1. Srce vam lupa i hvatate dah

2. Čeljust ili mišići se grče

3. Teško vam je slušati partnera

4. Imate problema s fokusiranjem na bilo što drugo osim na svoje misli

5. Želite vrištati i govoriti negativne stvari, pobjeći ili ignorirati partnera

“Ova ponašanja mogu oštetiti partnerovo povjerenje u vas i temelje vaše veze”, upozoravaju.

Kako to izbjeći? Psiholozi priznaju da je “teško izbjeći akciju kada ste emocionalno preplavljeni. No tada govorite stvari koje možda ne mislite. Zato je najbolje biti svjestan svojih emocija. Vaša mentalna energija može vas spriječiti da odete predaleko. “

Kako riješiti tu situaciju

Dakle, prije nego što se posvađate s partnerom i izbrbljate stvari zbog kojih ćete kasnije požaliti, preporučuju da budete iskreni prema sebi i svom partneru i kažete: “Trenutno se osjećam preopterećeno i treba mi malo olakšanja i vremena za mene.” “Dakle, idemo u odvojene prostorije i radimo aktivnost koja nam odvlači pažnju ili nas smiruje”, objašnjavaju. Ovo je važno: ne zanosimo se time koliko smo uzrujani. Umjesto toga, možemo odraditi kratku sesiju meditacije ili joge, pročitati članak ili igrati igru ​​na svom telefonu.” Kada se osjećate bolje, smireno, možete nastaviti razgovor.

“Ova nam vježba pomaže zapamtiti da krajnji cilj nije da netko od nas ‘pobijedi’ ili da ima konačnu riječ. Radi se o zajedničkom prevladavanju izazova, kao tim.” Svađanje u paru je u redu. John Gottman i Julie Schwartz Gottman podsjećaju nas da je ne slagati se uvijek kao par normalno, “i, u nekim slučajevima, zdravo.” Također je vrlo dragocjeno za par, suočen sa sukobom koji pođe po zlu, razdvojiti se, zastati, razmisliti i ispraviti tijek situacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here