Home Vijesti E-propusnice: PGŽ od sutra u tri zone!

E-propusnice: PGŽ od sutra u tri zone!

20967
0
Ukoliko nacionalni potvrdi prijedlog županijskog stožera, građani će se od sutra u crvenoj zoni moći bez propusnica kretati bez e-propusnica. Plava i zelena zona ostaju po starom režimu zabrane napuštanja prebivališta

Županijski stožer PGŽ-a uputio je Nacionalom stožeru prijedlog da se građani nesmetano kreću na području Primorja, od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog i u riječkom prstenu, a očekuje se pozitivan odgovor iz Zagreba, rekao je načelnik Županijskog stožera Marko Boras Mandić u programu Radio Rijeke.

Na taj bi se način unutar dogovorenog područja nesmetano moglo kretati 85 posto građana Primorsko-goranske županije, odnosno oko 250 tisuća ljudi. Otoci i Gorski kotar za sada su ostali izdvojeni iz tog prijedloga kako bi se izbjegao pritisak na te sredine u kojima do sada gotovo i nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom.

Naime, ukupno su do sada na četiri najveća kvarnerska otoka zabilježena četiri slučaja zaraze, a u Gorskom kotaru nijedan. Većina načelnika i gradonačelnika na otocima te svi u Gorskome kotaru suglasili su se s takvom odlukom, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite PGŽ-a Marko Boras Mandić.

Odluka danas još ne vrijedi, već se čeka odobrenje Nacionalnog stožera, naglasio je Boras Mandić. Ukoliko odluka stupi na snagu, a epidemiološka situacija ostane povoljna, plan je da se za dva tjedna, od 4. svibnja, cijela Primorsko-goranska županija objedini u jednu cjelinu.

“Želim naglasiti da ova odluka ne bi suspendirala odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta odnosno boravišta bez valjanog razloga”, rekao je načelnik Županijskog stožera. “Ona ukida administrativne prepreke za, primjerice, obilazak roditelja u drugoj općini, ali nikako se ne preporučuje masovno kretanje. I dalje vrijedi uputa: ostani doma”, istaknuo je.

Dodao je kako je Županijski stožer još prošlog tjedna zatražio dozvolu za opuštanje mjera koje se odnose na rad obrtnika i poduzetnika, koji bi na taj način mogli pokrenuti svoje poslove, uz strogo poštivanje epidemiološke zaštite. Također je zatraženo da se omogući ponovno pokretanje javnog prijevoza, na način da se koristi 50 posto kapaciteta vozila i uz obavezno nošenje maski.

“Razgovarali smo s poduzetnicima i obrtnicima te izradili konkretan plan i od Nacionalnog stožera tražili da se omogući postupno otvaranje određenih djelatnosti i radnji, obzirom da je rečeno da se županijama koje od pet do sedam dana bilježe stagniranje broja oboljelih može dozvoliti opuštanje mjera”, rekao je Marko Boras Mandić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here