Home Vijesti Eko Kvarner traži Zmajlovićevu ostavku

Eko Kvarner traži Zmajlovićevu ostavku

790
1

Udruga “Eko Kvarner” smatra da je, nakon jučerašnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode, gospodina Zmajlovića, jedini logičan potez, da on podnese neopozivu ostavku. Naime, on je jučer (nakon prijema delegacije prosvjednika iz Slavonskog Broda) javno priznao, da ne može uspješno obavljati posao koji mu je povjeren, a to je zaštita okoliša i prirode Republike Hrvatske te posljedično (što je još i važnije) zdravlja i života njezinih građana, ističe se u današnjem reagiranju te udruge.

‘Ministar Zmajlović je također izjavio, da građani, još najmanje dvije godine, moraju trpiti neprihvatljivo zagađenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da on tu ne može na bilo koji način pomoći. Treba napomenuti da u tom zagađenju (osim po kvalitetu života neugodnih plinova) postoje i brojni po zdravlje opasni plinovi, kao što je kancerogeni benzen, koji će u te dvije godine neizbježno dovesti i do oboljenja mnogih građana.

S tim priznanjem nemoći putem resornog ministra, vlada Republike Hrvatske je direktno priznala, da su zdravlje i životi građana Slavonskog Broda i šire okolice prihvatljiva kolateralna žrtva interesa vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu.

Naime, nesporno je da se sirovina za taj ekološki izuzetno problematični objekt transportira putem tvrtke Janaf (koja je u hrvatskom vlasništvu) te se stanje u Slavonskom Brodu može trenutno poboljšati, i to ne inzistiranjem da sporna rafinerija trenutno prekine proizvodnju, već da počne koristiti prihvatljiviju sirovinu (kvalitetniju naftu) i energent (plin). Jedini razlog zbog čega rafinerija ne koristi kvalitetniju sirovinu i energent je enormno veći profit ruskog vlasnika rafinerije, koji se postiže korištenjem nekvalitetne sibirske nafte i loživog ulja kao energenta te nam je potpuno nejasno, zašto su Vladi Republike Hrvatske puno važniji financijski interesi ruskog vlasnika rafinerije od kvalitete života pa i zdravlja njenih vlastitih građana.

Bitno je napomenuti da je ministar Zmajlović već i do sada napravio mnoge sporne poteze, kao što je skandalozno ponašanje oko projekta Plomin C i zaustavljanje slanja u Saboru tri važna zakona iz domene zaštite okoliša, koje je pripremila njegova prethodnica dr. Mirela Holy.

Sukladno tome, sumnjamo u vjerodostojnost teza koje su se ovih dana pojavile u medijima, da ministar Zmajlović dobiva prijetnje smrću i to zbog toga što je on npr. neslanjem Zakona o otpadu u saborsku proceduru napravio upravo ono što su mnogi interesni lobiji (pa i zločinačke organizacije) od njega očekivali i time ih zaštitio od demontaže njihovih dobro uhodanih poslova, do koje bi neizbježno došlo da su se implementirali zakoni koje je pripremila njegova prethodnica Holy (i zbog kojih je morala napustiti mjesto ministrice). Zbog svega toga smatramo da su izjave o navodnim prijetnjama koje prima ministar Zmajlović obična manipulacija kojom on pokušava u javnosti popraviti svoju već dobro poljuljanu vjerodostojnost.

Na kraju želimo još jednom ponoviti da nam je potpuno nelogična situacija da na čelu jednog tako važnog ministarstva bude državni dužnosnik koji javno priznaje svoju nesposobnost, a od premijera Milanovića očekujemo da ako ministar ne shvati paradoks u kojem se nalazi uruči mu otkaz, kao što bi učinio svaki poslodavac svom radniku koji mu javno prizna da ne može ispuniti svoje obveze.’, zaključuje se u reagiranju.

1 COMMENT

  1. Zmajlović je nevin.Kriv je Čačić koji paktuje s “Republikom Srpskom” oko Omble, ali i nije baš zdravo Rusima se zamjeriti. A građani nek se pate, važni su “viši interesi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here