Home Najnovije Eko stožer Marišćina pisao Vujiću: Zar zaista mislite da netko još vjeruje...

Eko stožer Marišćina pisao Vujiću: Zar zaista mislite da netko još vjeruje tim Vašim pričama?

894
1

Na tiskovnu konferenciju župana Vidoja Vujića koji je jučer o problemu deponija Marišćina izjavio kako ‘živi u uvjerenju da će smrad nestati, da će sve proći dobro’, reagirao je otvorenim pismom Krizni eko stožer Marišćina. Tekst pisma prenosimo u cijelosti: ‘Kao Županu Primorsko – goranske Županije uputili smo Vam 13.08.2012. i 03.09.2012. dopise kojima od Vas, kao odgovorne osobe za područje Primorsko-goranske županije, tražimo podršku za promjenu postojećeg zastarjelog koncepta zbrinjavanja smeća na područje naše Županije. Naime, kao što znate projekt ŽCGO Marišćina planiran je još u prošlom stoljeću primjenom zastarjelih tehnologija, neprimjerenih današnjim životnim uvjetima.


Vidoje Vujić

Isto tako znate da projekt kasni u sprovođenju desetak godina i mijenja se u hodu na način koji uzrokuje teške posljedice po kvalitetu života i zdravlje mještana na području Općine Viškovo.

Nesposobnost kako investitora, tako i svih nadležnih tvrtki i institucija odgovornih za taj projekt je vidljiva na svakom koraku.

Zbog svega navedenog nas zaista žalosti nonšalancija s kojim se Vi, kao prva odgovorna osoba Primorsko – goranske županije odnosite prema opisanim problemima. Vašu izjavu kako je mještanima Općine Viškova narušena kvaliteta života, ali za to nitko, pa ni KD Ćistoća, d.o.o. nije kriv, smatramo uvredljivom.

Vaša nezainteresiranost i nonšalancija s kojom ste izjavili da će zatrpavanje smeća u rupu u zemlji riješiti zdravstvene probleme mještana Viškova je zaprepašćujuća.

Dakle, gdin-e Vujiću, i Vi poput ostalih nadležnih institucija i odgovornih osoba na području naše Županije, smatrate da se sustav zbrinjavanja otpada rješava tako da se smeće s najprimitivnijeg deponija Viševac prebaci na isti takav najprimitivniji deponij na Marišćini i zatrpava u šest rupa u tlu. Taj sustav zbrinjavanja otpada prigodno zovete „smještanje otpada u kazete“.

Zadnjih nekoliko mjeseci smo se naslušali obećanja kako grandiozni i ultramoderni projekt „ŽCGO Marišćina“ samo što nije krenuo s izvođenjem i kako će za dvije godine biti sproveden.

Zar zaista mislite da još netko vjeruje tim Vašim pričama?

Zar zaista mislite da javnost u Primorsko-goranskoj županiji ne razumije i ne zna kako bi projekt zbrinjavanja otpada trebao izgledati? Zar zaista mislite da ne znamo kako se to radi u zemljama koje brinu za kvalitetu života svojih građana i poštuju njihovo pravo na zdrav život i čisti okoliš?

Vi smatrate da je „dugoročno rješenje selekcija otpada u domaćinstvima“?

Ova Vaša izjava gdin-e Vujiću govori o Vašoj potpunoj nezainteresiranosti i nepoznavanju osnovnih životnih problema građana Vaše Županije.

Bez obzira na sve naše apele, Vi osobno i dalje podržavate projekt koji jedanest godina niste u stanju pokrenuti, podržavate projekt koji će dovesti do zagađenja mora i zagađenja pitke vode na riječkom području. Vi osobno, gdin-e Vujić, podržavate projekt, kojim se kroz izmjene prostornog plana koje su upravo u tijeku, omogućava odlaganje i opasnog otpada na području ŽCGO Marišćine. Takav projekt niste uspjeli niti pokrenuti već jedanaest godina, a obećavate ga završiti u naredne dvije godine?

A dugoročno Vam je rješenje selekcija otpada u domaćinstvima? Zašto to sve radite?

Zar zbog toga što je primarna selekcija otpada i ekološko zbrinjavanje otpada projekt koji je puno jefitniji i može se početi sprovoditi odmah, ali bi nadležna komunalna društva Ekoplus i Čistoća morali početi odmah raditi svoj posao?

Zar zbog toga da bi nam zemlje EU prodale svoju staru tehnologiju i jeftino zbrinjavale svoje smeće u našem i Vašem dvorištu?

Do sada od Vas, gdin-e Vujiću, nismo dobili odgovor na niti jedno postavljeno pitanje. Vrijeme je da građanima Vaše županije ponudite kvalitetan, stručan i zananstveno utemeljen odgovor.’, zaključuje se u reagiranju Kriznog eko stožera.

1 COMMENT

  1. Hdz-SDP-HNS-PGS_ARS projekt ide dalje. Za prostorni plan će se naći dovoljno ruku da se izglasa što god vi napravili. To su bezobrazni,nekulturni ljudi sa vrlo malo znanja , a još uvijek uvjereni da su drugi budale.Dođite na PGŽ skupštinu na glasanje o prostornom planu i Mariščini pa odlučite kome dati glas na lokalnim izborima.Isto važi i za gradsko vijeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here