Home Vijesti Eko stožer: Proračunske igre viškovskih koalicijskih partnera

Eko stožer: Proračunske igre viškovskih koalicijskih partnera

1007
0

Za sjednicu Općinskog vijeća Općine Viškovo održanu danas, 12.12.2013. godine, izvršna je vlast pripremila dnevni red od 27 točaka, od smjernica zaštite i spašavanja, preko odluka o odabiru tvrtki za obavljanje komunalnih djelatnosti do rebalansa proračuna za 2013. godinu i prijedloga novog proračuna za razdoblje 2014. – 2016. godine, stoji u priopćenju za javnost liste Eko Stožer.

‘Lokalna administracija očito nastoji poplavom raznih prijedloga odluka obeshrabriti vijećnike i potiho kroz šumu materijala provući rebalans postojećeg i prijedlog novog proračuna koji je utemeljen na dobro uhodanoj trgovačkoj praksi raspoređivanja proračunskih sredstava na razne interesne grupe koje će podržavati ovu i ovakvu vlast.
Dok izvršna vlast Grada Krka donosi već drugi petogodišnji plan ukupnog razvitka Grada s jasnom vizijom razvojnih prioriteta, lokalni viškovski majstori planiranja i proračunskog financiranja kopiraju planove iz prethodnih godina, mijenjaju godine u zaglavlju proračunske tablice i svake nam godine serviraju neprobavljive proračunske rezultate „ja tebi – ti meni“ trgovine! Takva se trgovačka politika očituje i kroz dodjelu sredstava za potporu rada nacionalnih manjina pa je za rad jedne nacionalne manjine odvojeno 173.000 kn, dok se rad druge nacionalne manjine podupire sa samo 13.000 kn.
Žalosna je i činjenica da je ključni razvojni projekt Općine Viškovo ulaganje u izgradnju „Interpretacijskog centra“ u koji planiramo 2014. godine ulupati 7,6 milijuna kn, dok za socijalnu i zdravstvenu skrb izdvajamo samo 2,7 milijuna kn! Za poticanje gospodarstva planirano je sramotnih 1 (jedan) milijun kn, od toga 768.000 kn za razvoj turističke djelatnosti u Općini od Smeti poznatoj po općem infrastrukturnom kaosu i prihodima od boravišne pristojbe u iznosu od 79,90 kn!? Bez obzira što uporno propagira turizam, Općina od Smeti odlučila je da su ulaganja u zaštitu okoliša i ekologiju nepotreban teret proračuna, jer poznato je da turisti hrle baš u smetlišne destinacije!
Naravno, o programu potpore lokalnim poduzetnicima koji se bave tradicijskim obrtima i proizvodnjom u svim silnim materijalima nema niti jedne jedine riječi!! Još bismo i razumjeli guranje projekta „Interpretacijski centar“ kao multimedijalnog centra i svojevrsnog središta kulturnog i zabavnog života mladih kojima se u centru Viškova serviraju samo „cajke“ i kockarnice, ali mi zapravo obnavljamo pozornicu čija je jedina funkcija ugošćavanje SDP čelnika za stranačke prvomajske proslave! Zbog čega nismo taj iznos upotrijebili za izgradnju poduzetničkog centra koji bi imao potrebne alate i strojeve koje bi mogli po potrebi koristiti lokalni poduzetnici? Zbog čega nije prihvaćen niti jedan prijedlog udruženja obrtnika i poduzetnika Viškova da im se pomogne s nabavkom strojeva, dizalica i alata koje bi zajednički koristili?
Na žalost tu eskapadama naše izvršne vlasti ni približno nije kraj! Općina Viškovo gotovo je cijelo desetljeće gradila dječji vrtić, utrošivši na tu investiciju preko 22 milijuna kn. Odmah po svečanom otvaranju lokalni su moćnici, na čelu s Načelnicom, ustanovili da je izgrađeni kapacitet tog vrtića premalen, nema jaslica niti prostora za pružanje zdravstvenih usluga djeci!? Kako je moguće, bez ikakve kaznene odgovornosti, utrošiti 22,5 milijuna kn poreznih obveznika na očito pogrešno planiranu, preskupo plaćenu investiciju? Kako je moguće, bez ikakve kaznene odgovornosti, u okviru te investicije samo na navodno izvedene zemljane radove utrošiti preko 5 milijuna kn?
Kako je moguće godinama nekažnjeno planirati troškove od 2 milijuna kn za održavanje 84 km nerazvrstanih cesta? Izvan je svake pameti da održavanje 84 kilometra nerazvrstanih cesta košta 23.809,00 kn po svakom kilometru!?
Besramno nam danas ta ista izvršna vlast predlaže odluku o kupnji dodatnog zemljišta za dogradnju vrtića i to po cijeni od preko 108 EUR / m2 ! Međutim, u priloženim planovima infrastrukturnih ulaganja za naredne dvije godine nisu planirana niti sredstva za izradu projektne dokumentacije za proširenje vrtića!? Radi li se opet o pogodovanju „podobnim“ vlasnicima zemljišta? Na žalost, činjenično nam stanje svakodnevno potvrđuje da dobro uhodana trgovačka praksa raspoređivanja proračunskih sredstava na razne interesne grupe nesmetano nastavlja svoj razarajući hod bitno doprinoseći daljnjoj devastaciji našeg kraja.’, zaključuje se u priopćenju.

Previous articleKek: Da smo bili malo svježiji…
Next articleNatječaj za Deltu uspio, pacijent umro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here