Home Vijesti Ekološko zbrinjavanje otpada 10 puta jeftinije od Marišćine!

Ekološko zbrinjavanje otpada 10 puta jeftinije od Marišćine!

1951
1

smeceEkološki sustav odvajanja otpada deset je puta jeftiniji od Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, pokazala je stručna studija koju je, na inicijativu Eko-stožera Marišćina naručila Čistoća. Umjesto 88 milijuna eura za projekt Marišćine, ekološki sustav ukupno bi koštao od 8 do 10 milijuna eura.

Predstavnici Eko stožera Marišćina predstavili su u Rijeci rezultate studije o ekološkom gospodarenju komunalnim otpadom u Rijeci i okolici, koju je na njihov poticaj krajem prosinca prošle godine naručilo riječko Komunalno društvo Čistoća. Studija je pokazala da projekt koji zagovara Eko-stožer košta deset puta manje od Centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, rekla je Mirna Međimorec iz Eko –stožera.

Osim što je njihov projekt jeftiniji, prodajom sekundarnih sirovina nakon odvajanja otpada u domaćinstvima, može se zaraditi gotovo 13 milijuna kuna godišnje, kaže predsjednik Eko-stožera Josip Katalinić, a već su pronašli i tržište za te sirovine.

Odvajanjem otpada u domaćinstvima uštedjelo bi se 63 milijuna kuna godišnje na skupom zbrinjavanju otpada u ŽCZGO Marišćini, iznosi Eko-stožer. Primjerice, uvođenje kućnog kompostiranja dokinulo bi prijevoz 32 posto biorazgradivog otpada – što je oko 9400 tona – čime se samo zbog uštede goriva troškovi smanjuju za pola milijuna kuna.

Prema studiji koju potpisuju prof.dr.sc. Slaven Dobrović, prof.dr.sc. Hrvoje Juretić i mag.ing.mech. Goran Smoljanić, čak 90 posto komunalnog otpada je iskoristivo. Uvođenje ekološkoga gospodarenja otpadom s ugovorenim otkupom odvojenih sekundarnih sirovina stajalo bi 58,5 milijuna kuna, odnosno oko 8 milijuna eura – što je čak deset puta jeftinije od izgradnje Centra na Marišćini, tvrde u Eko-stožeru.

Naglašavaju kako predloženi ekološki sustav gospodarenja otpadom poštuje direktive Europske unije o smanjenju postotka otpada, pa bi se time izbjeglo i plaćanje visokih kazni koje EU dnevno obračunava.(radio rijeka)

1 COMMENT

  1. Ovo je jedna od najbitnijih tema jer se ugrožava okoliš nama i našim unucima a o korupciji i nesposobnosti ove vlasti nemam rijeci . Čini mi se da će vječno vladati zaposljavajuci svoje glasače. Grad Rijeka ima sve manje stanovnika i sve vise zaposlenih u gradskoj upravi prema tome vlast je nepromjenjiva .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here