Home Biznis Ekvador razmatra Snowdenov zahtjev za azilom

Ekvador razmatra Snowdenov zahtjev za azilom

1003
0

snowdenEkvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino koji je u posjetu Vijetnamu, rekao je da njegova zemlja još nije donijela odluku o zahtjevu za političkim azilom bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena.

Mogu potvrditi da smo primili zahtjev za azil gospodina Snowdena. O tome ćemo donijeti odluku, a sada razmatramo slučaj s puno odgovornosti, dodao je.

Snowden je iz Hong Konga doputovao u Moskvu. Vjeruje se kako se nalazi u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Ekvador je već 16. kolovoza 2012. dao politički azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je otkrio brojne diplomatske poruke. WikiLeaks je u priopćenju objavio da je Snowden na putu prema Ekvadoru.

Snowden, čije su izručenje od Hong Konga uzalud tražile SAD, nestao je po dolasku u Moskvu. On nije bio među putnicima koji su prošli kontrolu putovnica na terminalu F zračne luke Moskva Šeremetjevo. Novinari AFP-a vidjeli su diplomatsko vozilo sa zastavom Ekvadora ispred terminala. Državna televizija Rusija 24 ocijenila je da je Snowden odvezen da prenoći u veleposlanstvo neke južnoameričke zemlje u Moskvi. Neslužbeno se doznaje da je SAD poništio Snowdenovu putovnicu.

Reuters navodi da bi Snowden na putu prema Ekvadoru mogao sletjeti i na Kubu i kaže da je on rezervirao kartu za let do Havane u ponedjeljak prijepodne.

Bijela kuća izrazila je nezadovoljstvo odlukom Kine i Hong Konga da puste Snowdena. Amerikanci kažu da vlasti Hong Konga nisu tijekom izravnih razgovora u petak dale nikakve primjedbe na zahtjev za uhićenje. U tom je svjetlu odluka (o puštanju Snowdena) posebno zabrinjavajuća, rekao je predstavnik Bijele kuće.

Vlada Hong Konga objavila je da obavijestila SAD o njegovu odlasku, dodajući da ne postoji pravna osnova da bi ga u tome spriječila. SAD sada očekuje od ruske vlade da ispita sve mogućnosti za izručenje Snowdena američkom pravosuđu pred kojim bi trebao odgovarati za optužbe, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden.

Washington je apelirao i na zemlje “zapadne polutke” da ne dopuste Snowdenu prelazak preko njihovog teritorija bilo kamo osim u SAD. SAD savjetuje tim vladama da je Snowden tražena osoba i kao takvom mu ne bi trebalo biti dopušteno bilo kakvo međunarodno putovanje osim onog koje je nužno da se vrati u SAD, stoji u pisanoj izjavi dužnosnika State Departmenta u kojoj se ne precizira na koje se točno zemlje misli.(HRT)

Previous articleIvan Pauletta: Antifašizam
Next articleŽdrijeb u Nyonu: Rijeka čeka prvog suparnika u Europskoj ligi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here