Home Mozaik Elizabeta je došla u Jugoslaviju, a Tito naredio da se pohvataju sve...

Elizabeta je došla u Jugoslaviju, a Tito naredio da se pohvataju sve žabe oko bijelog dvora! (VIDEO)

232
0

Bilo je to 1972. godine kada je u posjet Jugoslaviji došla kraljica Elizabeta II. Njezin posjet bio je vrlo značajan za cijeli planet, s obzirom da je to bio prvi kraljičin posjet nekoj komunističkoj zemlji istočne Europe, zbog čega je bila kritizirana u nekim zapadnim medijima.

Kraljica Elizabeta tada je pokazala da drugačija politika nije prepreka međunarodnom prijateljstvu položivši venac na grob neznanog junaka na Avali.

S kraljicom je u Jugoslaviju došao i njezin suprug princ Filip, a par je proveo dva dana u Beogradu, a zatim su u sklopu turneje po Jugoslaviji posjetili Dubrovnik i Zagreb.

Prije kraljičina dolaska Josip Broz Tito naredio je da se pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora kako bi britanska kraljica Elizabeta II mogla mirno spavati tijekom posjeta Beogradu.

Objavio je to u svojim memoarima profesor Miodrag Todorović sa Sveučilišta u Banjoj Luci, a Danas je to objavio prije 20 godina. No, kako se dodaje, maršal je ovu naredbu promijenio nakon što je čuo da se kraljica žalila da je zvuk smiruje i da joj nedostaje.

Tako je započela operacija tisuća vodozemaca koje su vojnici upravo uklonili, prenosi Danas.

Ovu zgodu profesor Todorović opisao je u svojim memoarima povodom zlatnog jubileja britanskog suverena pod naslovom “Kraljici nije bilo zabavno”.

“Ovdje je jako lijepo, ali čudi me da ovdje nema žaba. Odrasla sam slušajući žablje zvukove i taj zvuk me jako opušta”, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu, prema riječima profesora Miodraga Todorovića.

Inače, Josip Broz Tito je zajedno sa suprugom Jovankom Broz davne 1972. godine u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu.

Novinska agencija Associated Press objavila je snimku tog posjeta na svom YouTube kanalu, a video je popraćen glasom naratora koji je prepričao događaj.

Poznata je anegdota da je kraljica nakon susreta s Titom rekla: “Ako je on bravar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije”.

Previous articleInstitut za rat: Kupjansk pred oslobođenjem u roku od 72 sata!
Next articlePoslušajte ‘Poljubi zemlju’ za finale vaterpolista: Mišo i 10 tisuća navijača!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here