Home Vijesti Emina Višnić u Nedjeljom u 2: Na otvaranju EPK očekujemo 60.000 posjetitelja

Emina Višnić u Nedjeljom u 2: Na otvaranju EPK očekujemo 60.000 posjetitelja

1361
1

U emisiji Nedjeljom u 2, gostovala je direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić.

– Za Rijeku 2020. kultura nije samo opera, kazalište i izložbe, već prostor eksperimenta gdje se spajaju umjetnost i nove tehnologije. Bavimo se i temama poput umjetne inteligencije, ekološke održivosti zemlje i Grada. Nama je ključno iskomunicirati da program EPK nudi ponešto za sve.

Potom je u emisiji puštena anketa u kojoj SU Zagrepčani odgovarali na pitanje znaju li što je to ‘Rijeka – europska prijestolnica kulture’.

Višnić je prokomentirala anketu. ‘I dobro je koliko ljudi zna da je Rijeka europska prijestolnica kulture s obzirom na zasutost informacijama i događanjima te s obzirom da se radi o projektu koji počinje za tri mjeseca. Nije jednostavno komunicirati kao primjerice sport, Svjetsko nogometno prvenstvo. Radi se o programu koji nije jednoznačan i nije ga lako ispričati, radi se o kompleksnom projektu’.

‘Ako bi jednom rečenicom trebala opisati što je EPK, onda bih rekla da se radi ‘o jako puno najrazličitijih mogućih programa, atmosfere u gradu te jako bitan poticaj za razvoj grada u budućnosti’.

Ukupni proračun projekta 71 milijun eura

Višnić kaže da Rijeku treba posjetiti tijekom EPK jer se radi o gradu koji je jedinstven u Hrvatskoj i šire.

‘To je grad nevjerojatne povijesti. Svima su se granice mijenjale, ali nikome kao nama. Današnji stogodišnjak je živio u sedam država. Tragovi te povijesti se vide u načinu života, arhitekturi, u različitosti. To će se vidjeti u našem programu, osobito od proljeća do jeseni. Spominje se brojka od 4 milijuna posjetitelja tijekom sljedeće godine.

‘Mi smo taj broj spominjali na razini županije, mislim da to nije nimalo ambiciozno. Kapaciteta ima, sjetimo se Opatije, Crikvenice, otoka. Grade se i kapaciteti u Rijeci, a do ljeta bi se trebala otvoriti tri nova hotela te rast u privatnom smještaju. O Rijeci se piše i u New York Timesu, Guardianu i drugim svjetskim medijima.

Što se tiče 1. veljače 2020. kada Rijeka i službeno postaje europska prijestolnica kulture, Višnić kaže da očekuju do 60 tisuća posjetitelja jer je i vrijeme karnevala, a da je veliki program koji uključuje glazbu, tišinu te razne efekte, zamišljen u riječkoj luci. Ukupni proračun projekta, s infrastrukturom, iznosi oko 71 milijun eura, a od toga oko 36, 37 posto izdvajaju grad Rijeka te se osigurava iz novca europskih fondova. Novac daju i ministarstva kulture, regionalnog razvoja te turizma u iznosu od oko 85 milijuna kuna za idućih pet godina.

Peranić upozorio na odlazak mnogih stručnjaka uključenih u projekt

Na do sada postignuto u prilogu se osvrnuo i predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić koji kaže kako je za građane najvažnije što se financira njihovim novcem. Peranić je upozorio da je program značajno promijenjen, primjerice Lungomare art će se umjesto na 15 odvijati na 10 lokacija, a umjesto 1000 programa bit će ih 650. Pri tome je financiranje ostalo isto. Peranić je upozorio i na odlazak mnogih stručnjaka uključenih u projekt EPK i istaknuo da je posljednji primjer odlazak voditeljice za volontere iz HKD-a. Emina Višnić je odgovorila da se program Lungomare smanjio zbog smanjenog financiranja iz županije, a programa će biti tisuću ako se zbroje oni odrađeni do 2020 sa onima koji će se odvijati u 2020. godini. Također, smatra da dobivena nagrada Meline Mercoury potvrđuje da se Rijeka držala onoga što je obećala kod dobivene kandidature.

U tvrtki ‘Rijeka 2020’ zaposleno je šezdesetak osoba. ‘Svi su zaposleni na određeno, nema klasičnog uhljebljivanja, a hoće li nastaviti raditi nakon projekta, to je drugo pitanje. Kako Višnić reagira na navode nekih koji kažu ‘kultura=uhljebi”, kaže.

‘Osobno, a i većina ne bi htjeli živjeti u društvu u kojem jedino što cijenimo jest novac koji proizvedemo. Ne bi imali ni javnu televiziju, niti javno zdravstvo, školstvo ili pak kulturu. Čak niti američko društvo nije tako radikalno, ne poznajem takva društva. Što se tiče uhljeba, to je postao dio neuspjelog političkog populizma koji zapravo želi reći da je javni sektor nesposoban i ne zna raditi, za razliku od privatnog koji je drugačiji. U privatnom i javnom sektoru imamo ovakve ili onakve primjere’, poručuje.

1 COMMENT

  1. Mazanje očiju svim ljudima u Rijeci i okolici da se sljedecih 2-3 godine proba zaboraviti na ne odrzavanje i ruglo svih fasada ulica i parkova kojih nema te grada bogate povijesti punjenjem grada sa kazinima kladionicama i kaficima bez djecijih igrališta šetnica ili zabavnih programa za obitelj i mladog covijeka. 1885 grad je imao preko 20 hotela danas 2019 kada je zadnji igraden prije 90 godina ima 3,5 hotela. Sramota od grada pricati o 4 milijuna posjetitelja sa 3,5 hotela???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here