Home Vijesti Energu distribucija plina za priobalje i otok Krk

Energu distribucija plina za priobalje i otok Krk

2016
0

Tvrtki Energo, čiji je suvlasnik Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija dodijelila je koncesiju za izgradnju distribucijskog sustava i distribucije plina za priobalje i otok Krk. Koncesija se daje na 20 godina, uz mogućnost produljenja na još 10. Novi sustav povezat će se na postojeći distribucijski sustav grada Rijeke te predviđa plinofikaciju 19 općina i gradova.

Na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu dodjele koncesije govorili su predsjednik Povjerenstva PGŽ-a za plinofikaciju Ingo Kamenar te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a Mladen Črnjar, a Enego su predstavljali član uprave Sanjin Kirigin te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Skupštine TD Energo.

Koncesijski ugovor za područje Rijeke potpisan je u studenom 2007. godine, a trenutačno je na distribucijski sustav, kapaciteta 50.000 m3 plina po satu, priključeno 18.400 korisnika plina. Izgradnjom nove mreže na području 1B “Priobalje i otok Krk”, koji obuhvaća područje gradova i općina Kastav, Viškovo, Klana, Matulji, Opatija, Lovran, Moščenićka Draga, Bakar, Crikvenica, Novi Vinodolski, Vinodolska, Jelenje, Krk, Omišalj, Malinska-Dubašnica, Dobrinj, Vrbnik, Punat i Baška, bit će omogućena isporuku krajnjim kupcima najmanje 225,15 milijuna m3 plina godišnje.

Ukupna distributivna mreža plinovoda u županiji iznosi 235 km, a samo u posljednjih nekoliko godina je izgrađeno 136 km novog plinovoda i popratnih tehničkih objekata i opreme i to na području Grada Rijeke, u što je Energo investirao 109 milijuna kuna. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je preduvjet za taj investicijski ciklus bila je odluka Grada Rijeke, kao većinskog vlasnika Energa, o dokapitalizaciji, donesena 2004. godine. Naime, sva sredstva dobivena dokapitalizacijom, a radi se o iznosu od 12 milijuna eura, utrošena su u razvoj nove plinske mreže. Protekle godine Energo je kupio tvrtku Amga Adria i tako postao koncesionar za distribuciju plina na području Čavala, Kraljevice i Kostrene.
“Upravo zbog velikog investicijskog ciklusa u proteklih pet godina, Energo od svih hrvatskih tvrtki koje se bave distribucijom plina ima najbolje reference. Naš interes je postati vodeći plinski distributer ne samo u Primorsko-goranskoj županiji, već i šire. Tako se Energo javio i na natječaj za koncesionara za područje Zadarske županije te ušao u uži izbor kao jedina hrvatska tvrtka u jakoj međunarodnoj konkurenciji,” kazao je Obersnel.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako je su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija plinofikaciju planirali i prije nego što je donesena strategija na razini države. Grad Rijeka je tako još 1997. planirala plinofikaciju grada, dok je Županija 2001. godine izradila idejni projekt plinofikacije županije, a 2005. godine Energetsku strategiju županije.

Kako je kazao Kirigin, ukupna dužina novoizgrađenog plinovoda po isteku predviđenog koncesijskog razdoblja od 30 godina iznosit će 731 km, raspoređeno po cjelinama: zapadno priobalje (255 km), istočno priobalje (270 km) i otok Krk (206 km). Prema procjenama, vrijednost investicije iznosit će oko 588 milijuna kuna. Ugovorom o koncesiji ostavljena mogućnost da jedinice lokalne samouprave sufinanciraju izradu projektne dokumentacije, odnosno izgradnju distribucijskog sustava na svom području, čime je otvorena mogućnost i njihove ranije plinofikacije od ugovorom definiranih rokova. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here