Home Sport EP Rijeka – Rusiji najviše medalja, Italiji najviše bodova

EP Rijeka – Rusiji najviše medalja, Italiji najviše bodova

638
0

„Doživjeli smo fantastično Prvenstvo i jako dobru organizaciju naših hrvatskih domaćina. Bila je to odlična
zaključnica 2008. godine”, rekao je Nory Kruchten, predsjednik Europske plivačke federacije (LEN), u zaključcima 12. Europskog prvenstva u plivanju u kratkim bazenima. U svojoj 80-godišnoj povijesti, LEN nije nikada doživio Prvenstvo s toliko rekorda kao što smo ih vidjeli proteklog vikenda u Rijeci na Bazenima Kantrida. Ukupno su oborena 32 europska rekorda u kvalifikacijskim, polufinalnim i finalnim utrkama od
njih ukupno 38, od kojih su još deset (10) bili svjetski rekordi te sedam (7) najboljih vremena na svijetu u štafetama 4×50 metara koji se službeno ne priznaju kao svjetski rekordi sukladno standardima Svjetske plivačke federacije (FINA).

Medalje su osvojili plivači iz 21 zemlje, dok je od 51 članice federacije njih 40 nastupilo u Rijeci, što je ujedno bio i rekord u broju zemalja sudionica Prvenstva. „To pokazuje da naše članice dobro rade. Zahvaljujući njima Europa se može nositi s najboljima na svijetu“, sa zadovoljstvom je istaknuo
predsjednik Krutchen.

Rusija je završila na prvom mjestu s osam zlatnih medalja, dvije srebrne i četiri brončane, a slijede ju Francuska (7-9-4), Italija (5-5-8), Nizozemska (5-2-2), Španjolska (2-3-2), domaćin Hrvatska (2-0-2), Slovenija (2-0-1) i Njemačka (1-3-2).

Italija je osvojilia najveći broj bodova – 657.5, ispred Rusije (569), Francuske (556), Nizozemske (420), Velike Britanije (338), Njemačke (279), Danske (278) i Mađarske (216). Ukupno 32 federacije osvojile su bodove.

Najuspješniji plivači Prvenstva bili su nova francuska superzvijeda Amaury Leveaux (50/100m slobodno, 50m leptir, 4x50m slobodno), koji je postavio četiri nova svjetska rekorda i Nizozemka Marleen Veldhuis (50/100m slobodno i obje štafete), svaki sa po četiri naslova prvaka.

Veldhuis, Leveaux, Sanja Jovanović (50/100m leđno europska prvakinja) i Stanislav Donets koji je pobjedio u svim utrkama leđnim stilom, nagrađeni su od LEN-ovog partnera Omege cijenjenim Seamaster satovima za najbolje utrke svakoga dana.

LEN-ov nagradni fond od 35.000 € podijeljen je kako slijedi:

Muški: Amaury Leveaux (FRA) 10.000 €, Stanislav Donets (RUS), Rafael Muñoz (ESP), Milorad Čavić (SRB) i Frederick Bousquet (FRA) svaki sa po 1.500 € .

Žene: Sanja Jovanovic (CRO) 5.000 €, Federica Pellegrini (ITA) i Coralie Balmy (FRA) po 3.000 €, Mireia Belmonte (ESP) 2.000€, Alessia Filippi (ITA) i Hinkelien Schreuder (NED) po 1,500€.

Predstavnici medija su na samom Prvenstvu odabrali Vitalyja Romanovicha iz Rusije (srebrna medalja na 1,500 m slobodno) i Patriziju Humplik iz Švicarske (brončana medalja na 200 m leđno) kao „Najbolje debitante“ te im je svakom dodijeljeno po 1.500 €.

Vezano uz pitanje plivačkih kostima, Predsjednik Kruchten izjavio je da je LEN-ov Izvršni odbor raspravljao o toj temi na sastanku u Rijeci prošle nedjelje. Upravno tijelo LEN-a svjesno je kontraverzi oko kostima te su izrazili zabrinutost za daljnji razvoj situacije u budućnosti. Uzevši sve okolnosti u obzir LEN-ov je Izvršni odbor odlučio kontaktirati FINU da bi se doprinjelo pronalaženju prihvatljivog rješenja tog problema, a ponajprije vezano uz teme kao što su količina kostima koji se nose, materijali koji se koriste te njihova certifikacija. LEN vjeruje da FINA radi na održivoj odluci u cjelokupnom slučaju te da će uložiti krajnje napore da se do rješenja dođe u najkraćem mogućem roku.

Sljedeće LEN natjecanje zakazano je za 1.-.5. travanj u Torinu u Italiji gdje će se predstaviti i prvo nezavisno Europsko prvenstvo u ronjenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here