Home Najnovije EP u plivanju: Zlatna Sanja Jovanović, 2 svjetska i 5 evropskih rekorda!...

EP u plivanju: Zlatna Sanja Jovanović, 2 svjetska i 5 evropskih rekorda! (Video)

193
0

Čak 2 svjetska, 5 evropskih i jedan rekord prvenstva obilježili su današnji dan na Evropskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima – Rijeka 2008. Poslijepodnevni dio natjecanja nastavio se s utrkom na 800m slobodnim stilom žene. Od samog početka po postavljenom ritmu Francuskinje Balmy i Talijanke Filippi, srebrne sa olimpijade, dalo je naznačiti da je rekord u opasnosti što se na kraju i pokazalo točnim – novi svjetski rekord iznosi 8:04.53, a pobjednica utrke je Filippi Alessia. Druga je Balmy Coralie (fra),i treća Friis Lotte (Den).

Slijedila su polufinala 50m leđno muški i u prvoj bateriji još jedan rekord – evropski, Krizka Luboša (SVK) 23.15. U drugoj bateriji Marko Strahija nije uspio izboriti finale plasiravši se tek 15. U finale 50m leptir žene kvalificirale su se Schreuder, Ottensen, Aljand, Sjoestroem, Buy
Duyet, Mongel, Ivri, Nadarajah. U 400m mješovito muški osvajač zlatnog odličja je Austrijanac hrvatskog porijekla Dinko Jukić(4:03.01), srebrni mađar Kis Gergo,a  brončani poljak Wojt Lukasz. U  ženskom finalu 200m prsno uz glasno navijanje sa tribina vodeća Mirna Jukić u poslijednji metrima gubi zlato za 50 stotinki, a osvaja ga Ruskinja Alena Alekseeva. Brončano odličje odlazi u Švicarsku.

Još jedan evropski rekord u disciplini 100m prsno muški postavio je Ukrajinac Borsyk
Igor (57.33), srebrni je Francuz Dubosq, a brončani Britanac Gibson.

Nakon prve današnje podjele medalja uslijedilo je finale 100m slobodno žene, a evropska prvakinja postala je Nnizozemka Veldhuis Marleen, druga Dankinja Ottensen i treća Nizozemka Kromowidjojo.

U finalnu utrku 100m nakon dvije polufinalne baterije plasirali
se s novim svjetskim rekordom Francuz Leveaux Amaury (45.12), Gilot, Magnini, Lagunov, Grechin, Calvi, Ankjaer i Deibler.

Osvajačica zlatnog odličja s novim evropskim rekordom (56.87) u disciplini 100m leđno uz gromoglasno navijanje s tribina, postala je Sanja Jovanović, srebrna je Zubkova a brončana Manadou.

„Nakon loših rezultata na Olimpijadi ozbiljno sam pomišlja da se povučem. Sada sam sretna što to nisam učinila. Fantastičan je osjećaj osvojiti zlatnu medalju ovdje na domaćem terenu uz tako divnu publiku.“, izjavila je Sanja Jovanović čiji je doček organiziran u šatoru na Korzu večeras u 20 sati.

Finalnu utrku 100m leptir muški s evropskim rekordom osvojio je srpski reprezentativac Čavić Milorad, na drugo se mjesto plasirao Španjolac Munoz Perez, a treći Rus Skvortsov. Hrvatski predstavnik u finalu Mario Todorović plasirao se na osmo mjesto.

Nakon dvije polufinalne utrke u disciplini 100m mješovito žene plasirale se: Finkinja Seppaelae s najboljim vremenom evropskih prvenstva (59.62), Verraszto(HUN), Segat(ITA), De
Ronchi(FRA), Urbanczyk(POL), Eriksson(SWE), Heemskerk(NED), Letrari(ITA).

Finale discipline 50m leptir žene donio je još jedan rekord, a postavila ga je Nizozemka Schreuder (25.21), srebrna, Ottensen (DEN), brončana Bui Duyet(FRA).

Muško finale 50m leđno osvojio je Donets Stanislav(RUS), drugoplasirani Wildebor Faber(ESP) i
trećeplasirani jučerašnji evropski rekorder Krizko. Finalna utrka dana štafeta 4×50 slobodnim stilom žene završila je sa posljednjim rekordom dana. Svjetske rekorderke i evropske prvakinje postale su reprezentativke Nizozemske s vremenom 1:33.80, srebrne Šveđanke i brončane Njemice. (L.Slama; foto: HRT)

Previous articleDoček Sanje Jovanović: 20h u šatoru na Korzu
Next articleSilovao nepokretnu djevojku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here