Home Vijesti Epidemiolozi nisu tražili zatvaranje restorana i kafića!

Epidemiolozi nisu tražili zatvaranje restorana i kafića!

209
0

Uoči donošenja odluke o božićnom lockdownu, u kvalificiranoj su javnosti, posve neslužbeno, kružila dva prijedloga novih mjera, piše portal plavakamenica. Jedan je sadržavao potpuno zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, što se na kraju i dogodilo, dok je drugi podrazumijevao strože uvjete rada za ugostiteljske objekte, poput kraćeg radnog vremena i zabrane posluživanja maloljetnika, ali ne i zatvaranje.

Ovaj drugi prijedlog izradio je Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva, dakle struka u najužem smislu te riječi. Jutarnji list u izvrsnom je tekstu koji se sastoji od niza pitanja Stožeru Civilne zaštite, na koje je Stožer odgovorio pismeno, dokazao da epidemiolozi uopće nisu tražili zatvaranje restorana i kafića! Evo citata;

“Jutarnji: Stožer je za niz djelatnosti, prije svega ugostiteljstvo, donio strože mjere od onih koje su tražili epidemiolozi. Zašto?”

“Stožer: Inicijalni prijedlog epidemiologa jest bio donekle drukčiji, ali nakon toga je održano niz sastanaka na kojima su usuglašene ove mjere.”

Stožer je dakle, priznao da epidemiolozi nisu tražili zatvaranje ugostiteljstva, nego da je njihov inicijalni prijedlog bio drukčiji. Ovo je prilično fantastično, jer pokazuje da su restorani i kafići zatvoreni neovisno od mišljenja epidemiološke struke!

U daljnjim odgovorima za Jutarnji Stožer decidirano kaže kako ugostiteljski objekti nisu identificirani kao mjesta zaraze. Jednako je zanimljivo i važno da je Stožer odbio odgovoriti na pitanje zašto je ugostiteljima zabranjen rad na terasama.

Ako, dakle, epidemiolozi nisu tražili zatvaranje restorana i kafića, tko je odlučio o zatvaranju restorana i kafića? Tu je odluku mogao donijeti jedino Andrej Plenković. A zašto je predsjednik Vlade donio odluku mimo mišljenja struke, i usprkos činjenici koju je i Stožer priznao u odgovorima Jutarnjem listu, da ugostiteljski objekti nisu identificirani kao mjesta zaraze? Zato što je epidemija davno i potpuno izmakla kontroli, zato što se broj umrlih približava ratnim gubicima i zato što Vlada mora ostaviti dojam da nešto radi da bi to spriječila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here