Home Vijesti Epidemiolozi zemlje koja je ekspresno izravnala korona krivulju: Ostati doma znači veći...

Epidemiolozi zemlje koja je ekspresno izravnala korona krivulju: Ostati doma znači veći rizik!

2386
0

Veći su izgledi da će se ljudi zaraziti koronavirusom u vlastitom domu, nego u kontaktima s ljudima izvan doma, utvrdili su južnokorejski epidemiolozi.

U okviru studije, čije je rezultate objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, proučavani su prvozaraženi bolesnici, njih 5706, te njihovih više od 59.000 kontakata.

Istraživanje je pokazalo da je samo dvoje od stotinu zaraženih osoba dobilo taj virus od kontakata koji nisu vezani uz njihovo kućanstvo. Svaki deseti dobio je bolest od člana vlastite obitelji.

Kad je prvozaraženi član domaćinstva bio tinejdžer ili osoba u 60-im i 70-im godinama života, stopa širenja zaraze bila je veća, utvrdili su znanstvenici.

“To je vjerojatno zbog toga što je veća vjerojatnost da su te dobne skupine u bližem kontaktu s članovima obitelji jer se radi o osobama koje trebaju više zaštite ili potpore”, kazao je Jeong Eun-kyeong, direktor korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i jedan od autora studije.

Najmanja je vjerojatnost bila da će prvozaražena osoba biti dijete mlađe od devet godina, kaže dr. Choe Young-june, profesor s medicinskog fakulteta sveučilišta Hallym, iako napominje da je u toj dobnoj skupini uzorak bio najmanji – samo 29 ispitanika, dok je primjerice u dobnoj skupini od 20 do 29 godina bilo 1695 ispitanika.

Veća je vjerojatnost bila i da će djeca s covidom-19 biti asimptomatska, nego da će odrasle osobe biti asimptomatske pa je to dodatno otežavalo otkrivanje prvozaražene osobe, ako se radilo o djetetu.

Podaci za istraživanje prikupljeni su od 20. siječnja do 27. ožujka kad je širenje epidemije koronavirusa u Južnoj Koreji bilo na vrhuncu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here