Home Biznis Prognoze: Euro na 9 kuna?!

Prognoze: Euro na 9 kuna?!

902
0

‘Ne smanji li Vlada proračunsku potrošnju, obrana tečaja više neće imati nikakva smisla, a situacija u zemlji bit će teža nego sada’, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Tada bi euro mogao skočiti i na 9 kuna. Prema procjenama Željka Rohatinskog, euro bi mogao skočiti na čak 9 kuna što bi razveselilo izvoznike, ali na koljena bacilo dužnike. Građani trenutno duguju 117 milijardi kuna, uglavnom s deviznom klauzulom, dok se dug tvrtki penje i na veći iznos.

Ekonomisti smatraju kako je riječ o pritisku guvernera na premijerku da smanji proračun, ali i dokaz da se ni tečaj više neće moći održavati. Rohatinski smatra da će se država, uz posljednje zaduženje od 1,2 milijarde dolara, do konca godine morati zadužiti još 2 milijarde eura.

“Mislim da je realna procjena Rohatinskog da dolazi vrijeme kada se više neće isplatiti braniti tečaj”, prokomentirao je za Večernji list riječi guvernera Vladimir Gligorov, analitičar bečkog instituta za tranzicijske zemlje. Taj ekonomist smatra da fiksiranje tečaja ni dosad nije imalo smisla jer stabilan tečaj nije poticao strukturne reforme, već je smanjivao troškove financiranja javne potrošnje i fiskalnog deficita.

Da je stanje zabrinjavajuće te da guvernerove izjave treba shvatiti vrlo ozbiljno tvrdi i ekonomist Guste Santini.

“Stanje je složenije nego što je Rohatinski rekao. Čitam ga kao apel i vapaj Vladi da se usredotoči na reforme”, dodaje.

No guverner je svoje izjave dane u intervjuu za Poslovni dnevnik ipak odmah pokušao ublažiti.

“Nisam rekao da odustajem od obrane tečaja danas, sutra ili za tri mjeseca. Govorio sam hipotetski, u budućnosti, jer nam neće preostati ništa drugo ako se ne zaustavi rast troškova” istakao je. (net.hr)

Previous articleU Delnicama se sastali PGS, HDSSB, MDS i ZDS
Next articleProvale u obiteljske kuće

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here