Home Vijesti Europska komisija odobrila nove regionalnu podjelu Hrvatske

Europska komisija odobrila nove regionalnu podjelu Hrvatske

594
0

Europska komisija (EK) je u srijedu odobrila novu kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027.. Takva odluka će omogućiti značajno veće sufinanciranje za sve regije, uključujući i najrazvijeniji Zagreb.

Hrvatska je do sada bila podijeljena na dvije regije NUTS2, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će četiri – Panonsku, Sjevernu, Jadransku i Grad Zagreb.

NUTS je engleska kratica za Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. Postoje tri razine: NUTS1 obuhvaća cijelu Republiku Hrvatsku, NUTS2 su statističke regije i NUTS3 je podjela na 21 županiju.

Prema dosadašnjoj podjeli na dvije statističke regije, maksimalni intenzitet potpora za poduzeća bio je 25 posto.

Prema novoj statističkoj podjeli, maksimalni intenzitet potpora koji se može dodijeliti za velika poduzeća u Panonskoj Hrvatskoj, čiji BDP po glavi stanovnika doseže 41,58 posto od prosjeka EU, može iznositi do 50 posto, a to je 25 posto više nego do sada.

Isto vrijedi i za Sjevernu Hrvatsku, čiji je BDP po glavni stanovnika 48,43 u odnosu na prosjek EU-a.

U Jadranskoj Hrvatskoj, koja obuhvaća sve županije uz obalu, gdje BDP po glavi stanovnika doseže 60,33 posto prosječnog BDP-a u EU27, potpore mogu biti do 40 posto, što je 15 posto više nego do sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here