Home Mozaik Evropske baletne zvijezde u Rijeci

Evropske baletne zvijezde u Rijeci

1140
0

Dvije zvijezde evropskih baletnih pozornica, Bojana Nenadović Otrin i Ronald Savković nastupit će u ulogama Ane i Vronskoga u premijernoj izvedbi Ščedrinova baleta Ana Karenjina u petak, 12. prosinca u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Režija i koreografija povjerena je proslavljenom Dinku Bogdaniću, a dirigentska palica Nadi Matošević.

Roman Ana Karenjina Lava Nikolajeviča Tolstoja, biser svjetske književnosti, poslužio je mnogim filmskim i kazališnim umjetnicima kao inspiracija i poticaj. Dramaturški snažno, životno, tragično djelo krasi upravo ona istinitost i jednostavnost, kao i njegova prva rečenica: Sve su sretne obitelji iste, samo su nesretne svaka na svoj način. Glazba Rodiona Ščedrina pisana za ovaj komad, za jednu od (ako ne i najveću) umjetnicu 20. stoljeća, Maju Plisetskayu koja je maestralno odigrala tragičan lik Ane Karenjine, oživjet će ovaj put u riječkom kazalište.

Riječanin Ronald Savković baletni je prvak berlinske Državne opere, a čest je gost Kraljevskog baleta u Londonu. Uz to, bilježi i nastupe u New York City Balletu. Za njega kritika ističe kako je ne samo plesač odlične tehnike, zapanjujuće visokih skokova, mekih doskoka i elegantnih pokreta, već plesač koji pozornicom vlada kako baletnom vještinom tako i pojavom.

Bojana Nenadović Otrin od 2005. godine članica je solističkog ansambla SNG Opere i Baleta Ljubljana. Prvi umjetnički angažman dobila je u Deutschen Oper am Rhein, a jedno je vrijeme gostovala u Gaertnerplatz Theateru u Minhenu. Godine 1996. angažirana je u Ballet National de Marseille a sljedeće u Hamburg Balletu. Plesala je u koreografijama mnogih poznatih koreografa poput Heinza Spoerlia i Ronalda Petita.

Previous articleNovi slučaj facebook: Tko je vršio politički pritisak na članove grupe ‘Buuuuuuuuuu… za HNK Ivana pl. Zajca’?
Next articleProbijena tri od četiri tunela na riječkoj obilaznici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here