Home Mozaik Festival filmova o ljudskim pravima u Art-kinu Croatia

Festival filmova o ljudskim pravima u Art-kinu Croatia

615
0

U utorak 24. 3. u Zagrebu i Rijeci počinje Festival filmova o ljudskim pravima (Human Rights Film Festival) koji u Rijeku dovodi devet sjajnih filmova iz cijeloga svijeta. Festival organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture, a riječki segment organizira Filmaktiv. Festival se odvija u Art-kinu Croatia. Cijena ulaznica za svaki film je 10 kuna, a za članove Filmskog kluba ulaz je besplatan.

U svom šestom izdanju festival se bavi političkim sustavom i ratnim  zločinima. Što je i kako funkcionira suvremena politika; zašto je  političko djelovanje danas sinonim za korupciju, populizam i raspad  sistema – to su neka od pitanja o kojima govore filmovi na festivalu.

U tako postavljenom tematskom okviru posebno ćemo se osvrnuti na  raspad političkog sistema koji je u 20. stoljeću i ustanovio  suvremenu koncepciju ljudskih prava. Radi se o iskustvu masovnih 
ratnih zločina i genocida.

Za razliku od mnogih koji će tvrditi da su ljudska prava danas  zastarjela, jer su ionako samo maska za provođenje drugih interesa,  ovogodišnji će Human Rights Film Festival u svom filmskom i govornom  programu pokušati ukazati na važnost ljudskih prava i to upravo ako 
ih se poima politički.

Festival otvaramo meksičkim dokumentarcem “Nasljednici”, pričom odjeci-radnicima u ruralnom Meksiku. Slijedi njemački igrani film “Na kraju dolaze turisti”, koji govori o odnosima Nijemaca i Poljaka danas, kroz priÄču o civilnom služenju vojnog roka u Auschwitzu.

U srijedu na programu su dokumentarni film “Iz ljubavi prema narodu” o majoru istočnonjemačke tajne sluÅže Stasi te talijanski igrani film “Il divo”, čiji je protagonist neuniš¡tivi Giulio
Andreotti.

Trećeg dana festivala na programu je prava filmska poslastica, pobjednik sekcije Horizonti venecijanske Mostre 2008., filipinski osmosatni film “Melankolija”.

Petak donosi dokumentarni film “Specijalist” o suđenju Adolfu Eichmannu, nacističkom zločincu koji je otet u Argentini i suđen u Izraelu. Drugi film večeri je omnibus “Priče o ljudskim pravima”
22 redatelja iz cijeloga svijeta, među kojima su Api Wee, Marina Abramović, Jasmila Žbanić.

U petak će se, između dvije projekcije, održati rasprava na temu “Politika i etika”. U raspravi će sudjelovati prof. dr. Nenad Mišćević i Nebojša Zelić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Festival se zatvara u subotu projekcijom dvaju dokumentarnih filmova o suvremenim istočnoeuropskim političarima. Za temu ima braću Kaczynski, blizance Lecha i Jaroslawa, koji su u jednom tenutku bili predsjednik i premijer Poljske. “Građanin Havel” pak prati Vaclava Havela kroz njegovih deset godina na mjestu predsjednika Češke  Republike i pokazuje njegovu iznimnu etičnost, humanost i duhovitost, čak i u najtežim trenucima.

Raspored programa festivala:
24. 3. u 18:00 – Nasljednici, Eugenio Polgovsky, Meksiko, 90 minuta
24. 3. u 20:00 – Na kraju dolaze turisti, Robert Thalheim, Njemačka,
85 minuta

25. 3. u 18:00 – Iz ljubavi prema narodu, Eyal Sivan, Njemačka/
Francuska, 88 minuta
25. 3. u 20:00 – Il divo, Paolo Sorrentino, Italija, 110 minuta

26. 3. u 14:00 – Melankolija, Lav Diaz, Filipini, 450 minuta

27. 3. u 17:00 – Specijalist, portret modernog kriminalca, Eyal Sivan,
Izrael/Francuska/Njemačka/Austrija, 128 minuta
27. 3. u 19:30 – Politika i etika, razgovor s Nenadom Mišćevićem i Nebojšom Zelićem
27. 3. u 21:00 – Priče o ljudskim pravima, grupa autora, 80 minuta
28. 3. u 19:00 – Građani K, Eyal Sivan, Francuska, 60 minuta
28. 3. u 20:30 – Građanin Havel, Pavel Koutecky, Češka, 120 minuta

Više o festivalu na stranicama http://www.humanrightsfestival.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here