Home Mozaik Filmski muzej nagradio kontroverznog glumca koji je glumio Tuđmana, pljušte negativne reakcije

Filmski muzej nagradio kontroverznog glumca koji je glumio Tuđmana, pljušte negativne reakcije

77
0

U ponedjeljak navečer američkom glumcu Kevinu Spaceyju Nacionalni filmski muzej u Torinu dodijelio je nagradu “Stella della Mole“, priznanje za karijeru koje se dodjeljuje od 2020. godine. Uprava muzeja odlučila je Spaceyju dodijeliti nagradu «za ostvarenje , svojom filmografijom, osobnim estetskim i autorskim doprinosom razvoju dramske umjetnosti».

Odluka da se Spaceyju dodijeli nagrada izazvala je određene kontroverze jer protiv njega još uvijek traje sudski postupak zbog navodnih seksualnih napada za koje se tereti da je počinio protiv nekoliko muškaraca. Spacey se uvijek izjašnjavao nevinim i često je optuživao velike filmske kuće da su ga marginalizirale bez dokaza i pravomoćne presude. No glumac je za mnoge postao simbol nekažnjivosti hollywoodskih moćnika i raširenog problema seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji, također i zato što su se optužbe protiv njega pojavile u vrlo ranim fazama pokreta poznatog kao #MeToo. Tijekom ceremonije dodjele nagrada u ponedjeljak u Torinu, Spacey je rekao:

«Srce mi je puno zahvalnosti za Muzej kinematografije koji je imao muda pozvati me večeras ovdje»

Otkako su se prve optužbe protiv njega pojavile 2017., Spaceyjeva je karijera de facto stala. Između ostalog, Netflix je prekinuo suradnju s glumcem koji je do tada bio protagonist House of Cards, jedne od najuspješnijih serija streaming servisa, a bio je zamijenjen i u filmu All the money in the world Ridleya Scotta, u kojem je već snimio sve svoje scene (koje je Ridley Scott naknadno opet snimio s Christopherom Plummerom na mjestu Spaceyja).
Prvi koji je Spaceyja optužio za seksualno zlostavljanje bio je američki glumac Anthony Rapp 2017. za događaje koji su se dogodili 1980-ih. Međutim, Spacey je prošle godine u listopadu oslobođen ove optužbe. Optužbe za seksualno zlostavljanje od strane četiri muškarca i dalje su na čekanju: navodni napadi su se dogodili u različito vrijeme između 2001. i 2013. u Ujedinjenom Kraljevstvu, a suđenje će započeti sljedećeg lipnja.

Previous articlePolicija pronašla 22 kg droge u vrtu 24-godišnjaka; on tvrdi da mu “trebao novac za medeni mjesec”
Next articleVIDEO Vučić postao predmet sprdnje jer je izjavio da je u Sarajevu 1990-ih “nosio kišobrane a ne puške”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here