Mozaik

FOTO: Besplatna mala knjižnica “Knjiga za Knjigu”

FOTO: Besplatna mala knjižnica “Knjiga za Knjigu”

Klub mladih Rijeka predstavio je projekt male besplatne knjižnice na otvorenom„Knjiga za Knjigu“ i njeno postavljanje na 4 lokacije, od ukupno njih 13 koje nas čekaju uskoro u budućnosti.

Naime prošle, 2017. Godine, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige započeli su s realizacijom projekta “KNJIGA za KNJIGU” u suradnji s Udrugom studenata kroatistike „Idiom“. Zamisao leži u svjetski poznatim projektima “Little Free Library” i “BookCrossing”. Riječ je o besplatnim malim knjižnicama, koje će se postaviti na javnim mjestima s ciljem poticanja čitanja i razmjene knjiga.

Postavljanje prvih 4 kućica besplatne knjižnice „Knjiga za Knjigu““ je održano 18. listopada. Knjižnice su postavljene na lokacijama: u Dječjem vrtiću Đurđica u Rijeci, u holu Filozofskog fakulteta, ispred Kluba mladih Rijeka te u Hostelu 1W – One World.

Ovime su na najbolji mogući način obilježili početak Mjeseca hrvatske knjige 2018.

U koordinaciji s Odjelom za kulturu Grada Rijeke, pročelnikom odjela za Kulturu Grada Rijeke Ivanom Šararom te odjelom za Komunalni sustav grada Rijeke čekaju da se odrede još dodatnih 9 pozicija po Rijeci koje će krasiti kućice besplatne male knjižnice „Knjiga za Knjigu“.

Projektu su pomogli i od srca smo im zahvalni: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Odjel za kulturu Grada Rijeke s pročelnikom Ivanom Šararom te Sluga Print.

U sklopu projekta Knjižnice: KNJIGA za KNJIGU – Klub mladih Rijeka organizirane su 2 besplatne radionice: stolarska i slikarska na kojima je sudjelovalo 40ak Riječana i Riječanki, od 7 do 77godina.

Radionice su počele prošle godine, 06.10.2017., nalazili su se svakog petka 8 mjeseci kako bi izradili te oslikali kućice.

Kućice su izrađene od visokokvalitetne vodootporne šperploče i višestruko su premazane kako bi odolijevale vremenskim neprilikama. U kućice je također ugrađena pametna rasvjeta koja se upali po noći i ugasi nakon što netko uzme knjigu i vrati drugu.

Cilj ovog projekta je potaknuti građane i goste Grada Rijeke na čitanje i razmjenu knjiga.
Knjižnica: KNJIGA za KNJIGU će zasigurno biti atraktivna turistima, definitivno nova turistička atrakcija, kao i veliki plus u sklopu EPK 2020.
Na ovaj način građani će moći besplatno čitati knjige, a i saznati što čitaju njihovi sugrađani i turisti koji dolaze u Rijeku.

Voditelj stolarske radionice je Andrej Briščik, dok je voditeljica slikarske radionice Vlatka Maričić. Slikanje i obrada drveta su im hobiji i svoje su znanje prenijeli na polaznike besplatnih radionica..

Svakako moramo pohvaliti Riječanke i Riječane koji su donirali više stotina knjiga za realizaciju ovog projekta, knjige čekaju na sigurnom do postavljanja preostalih 9 kućica.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

FOTO: Mladi Riječani prosvjedovali za spas planeta!

spMarch 22, 2019

‘I zvijezde štucaju’: Veliki pljesak publike na premijeri dječjeg ‘Vježbanja života’ (FOTO)

spMarch 22, 2019

Predstavljanje slikovnice ‘Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće’ napunilo Guvernerovu palaču

spMarch 22, 2019

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.