Home Mozaik FOTO: Bljak fest bio je savršen spoj gastronomije i zabave pod maskama!

FOTO: Bljak fest bio je savršen spoj gastronomije i zabave pod maskama!

125
0

Na omišljanskoj placi održan je 14. Bljak fest, originalna gastro manifestacija koja je ove godine okupila rekordnih 12 ekipa na čijim je gastro punktovima pripremljeno više od 5.000 bljak porcija. I ove se godine okupilo puno malih, veliki, maškaranih, onih s kuhačom u rukama i brojnih koji su otišli punog želuca, a zajedničko im je bilo da su svi uživali u još jednom izvrsnom Bljak festu u organizaciji TZO Omišalj!

Na šarolikom meniju pronašle su se mnoge naizgled nespojive kombinacije te iako sam naziv manifestacije aludira na nepcu neprivlačne kombinacije, gastro specijaliteti pučke gastronomske baštine kvarnerskog kraja maštovitim okusima oduševili su kušače. Sve je proteklo u duhu petog godišnjeg doba, placa je bila ispunjena maskama i odličnim raspoloženjem.

Živopisni Omišalj okupan suncem ugostio je centralnu manifestaciju ovogodišnjeg Mesopusta, a uz brojne kulinarske i degustacijske punktove, placu su ispunile šarene maske, primamljivi mirisi i zvukovi petog godišnjeg doba. Za izvrsnu atmosferu pobrinula se grupa Venus i gosti iz Novog Vinodolskog i Malinske, a “šlag na torti” bila je Irena Grdinić koja je ove godine preuzela voditeljsku palicu.

Prezentirane kulinarske vještine

Kulinarske vještine prezentirali su KU Babani Omišalj na čijem se meniju našao “ljižol” dok su KU Omišjanski babani pripremali “cirozu” i “palačinke živčenjače”. Udruga Obitelj za mlade nudila je “poderane gaće”, dok je Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj servirala mnogima omiljene tripice. I ove se godine festivalu pridružio Restoran Rivica koji je pripremao “pametna jaja” uz slatku broskvu, a Lovačko društvo Šljuka ponovno je ispunilo sva očekivanja gurmana uz “rogi va padeli”.

KU Kataroška prezentirali su zanimljiv “kataroškaled”, a Hoteli Njivice pripremali su bogate porcije koje su sadržavale krakove od hobotnice na gulaš s grahom i palentom te crne fritule. Po prvi puta sudjelovao je Zdravko Andri – Restoran “Kod bake” na čijem se punktu moglo isprobati razne vrste fileka poput špek fileka i domaće kobasice s filekima, a ŠRD Zubatac posjetitelje je primamio “ljigavim kracima”. Udruga Puntarske užance posjetiteljima je nudila kalandraku, dok se na degustacijskom punktu Etnografskog društva Tržec iz Slovenije moglo kušati “crnu svinju” i “crnu bananu”.

“Zahvaljujem svim sudionicima 14. Bljak festa koji su pripremili preko 5.000 porcija, a rekordnih 12 ekipa koje su ove godine kuhale nadmašilo je sva očekivanja! Manifestacija traje već 14 godina i iz godine u godinu raste u svakom smislu pa sa sigurnošću možemo reći kako je ovo jedna od značajniji gastro manifestacija čiji je cilj promocija pučke gastronomske baštine našeg kraja. Gastronomija je jedan od najzanimljivijih načina prezentacije lokalnih običaja i tradicije, a kad tome pridodamo da se održava u sklopu Mesopusta, rezultat je prepuna omišljanska placa i pregršt zadovoljnih posjetitelja.” – poručila je Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO Omišalj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here