Home Mozaik FOTO: Edi East Trance Blues i ‘Sir’ Oliver Mally & Martin Gasselsberger...

FOTO: Edi East Trance Blues i ‘Sir’ Oliver Mally & Martin Gasselsberger ispunili Mošćenice sjajnim bluesom

181
0

Mošćenice – Jedan od mojih prvih albuma na vinilu koje sam kupio u svom životu bio je upravo ‘Blues ’80’ Philadelphia Jerry Ricksa i Oscara Kleina. Ta ploča je jedna od mojih prvih uspomena uopće povezanih s bluesom, istaknuo je Oliver Mally nakon sinoćnjeg nastupa u Mošćenicama, čime je još jednom apostrofirao koliki je Jerry Ricks važan u svijetu bluesa, ali i koliki je značaj festivala pokrenutog njemu u čast.

A u čast Jerryja Ricksa jučer se ponovo sviralo i to na drugoj ovogodišnjoj blues stanici – u povijesnim Mošćenicama. Centar mjesta umjesto parkiranih automobila ispunili su ljubitelji bluesa, a prometnu buku nadjačali su decibeli iz pojačala. Austrijanci ‘Sir’ Oliver Mally & Martin Gasselsberger (Blues & beyond) imali su čast otvorili večer u akustičnom tonu koji je sjajno legao publici prije energičnog nastupa istrijanskih bluesera. Rado viđeni glazbeni gost u našem kraju, Edi Maružin, ovog puta nije rasplesao publiku jednim od svojih bezvremenskih hitova iz Gustafa, već se po drugi put predstavio festivalskoj publici sa svojim projektom – Edi East Trance Blues. Kako ga je sam Edi okarakterizirao ‘bili blues po istrijanski’ i ovog puta je oduševio poklonike bluesa i Edijevog autorskog rukopisa.

– Volimo blues, volimo Kastav, volimo Liburniju, kratko je po završetku svirke poručio Edi Maružin.

Jubilarno slavljenje bluesa na Kvarneru nastavlja se danas s početkom u 20 sati kada publiku očekuje treća festivalska večer u parku na lovranskom mulu. Večeras će zasvirati čak tri benda domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues. Početak tjedna, 25. i 26. srpnja rezervirani su za OFF programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, u Iki se družimo uz JBRF Blues Session, a u Kastvu uf film koji nam donosi History film festival, dok nas u Kastvu očekuje Workshop električne i akustične gitare koju priprema gitarist Branko Bogunović Pif te druga projekcija filma. Nastavak festivala, 26. srpnja na Gradini u Klani uključuje nastupe Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s ‘najviše’ postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski Štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo. Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe. Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.

Previous articleProputovali pola Europe pa nakon utakmice ostali čistiti stadion: “Ovo još nismo doživjeli”
Next articleListao je golišave fotke misleći da ga žena ne može uhvatiti. Nije računao na ovaj trik!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here