Home Vijesti FOTO: Groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i kukastim križevima

FOTO: Groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i kukastim križevima

99
0

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve se u objavi na Facebooku požalila kako je groblje u Bribiru ponovno išarano ustaškim simbolima.

“I baš kad smo se radovali što su se, hvala Bogu, izlizale poruke u vidu grafita nepoznatih osoba pravoslavnim Srbima s ustaškim prijetećim frazama i simbolima, koji su nekada ‘krasili’ naše hramove, domove i grobljanske spomenike… dobivamo vijest o njihovu ponovnom pojavljivanju.

Ulaz u groblje na Bribiru prekjučer (6. studenoga 2023.) ispisan je grafitima s ustaškim obilježjima. U poslijepodnevnim satima jedan mještanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima (tzv. vratima) kulturno-povijesne cjeline Bribirska glavica”, naveli su.

“Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom ‘U’ u sredini, a uz zastavu je ispisano ‘ZDS’ i ‘Četnici odlaze!’. Također, s obje strane stupova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo ‘U’ i ‘svastika’. Istim simbolima oskvrnavljena je i obiteljska grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje.

O svemu je odmah obaviještena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mjesto događaja i izvršila očevid. Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u ravnokotarskoj župi (4. studenoga 2023.), kada je na ogradi crkve ispisano ‘Djeco, niste dobrodošli!’, te ustaški natpis i parola ‘Spremni za Dom!’. Istodobno, tabla na izlazu iz sela Kašić i ulazu u Islam Grčki išarana je sličnim simbolima.

Foto: Eparhija Dalmatinska

S velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima, koja su uvelike uznemirila mještane navedenih sela, ali i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, moramo im ne dopustiti da uspiju u ovoj namjeri”, dodali su.

“Svatko tko vjeruje u Gospodina, bez obzira na način na koji mu se molio, osudit će takve postupke, jer je više nego jasno da Bog ima neizmjernu ljubav i milost prema svakom čovjeku, te da svako zlonamjerno djelovanje učinjeno ‘u ime i zaštitu nečije vjere’, ne može imati legitimitet ni na koji način, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako i pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara.

I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, obično ostaju nesankcionirani, a njihovi počinitelji nepoznati, zbog sličnih nedjela počinjenih u virtualnom svijetu nedavno je uhićen jedan Srbin iz Hrvatske.

Zbog objava na svom Facebook profilu osuđen je na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice za takva nedjela trebale biti jednake za sve.

Na nama je da kao ljudi i kao kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru. Zato pozivamo svu našu braću i sestre u Kristu da nam pomognu u sprječavanju ovakvih incidenata ubuduće, te ukoliko uoče neprimjerene radnje odmah obavijeste nadležna tijela”, zaključili su.

Previous articleNavijači upali na trening Zadra zbog folk pjevača Mile Kitića
Next articleTorcida ga tjerala iz Hajduka, a navijači drugog kluba ga mole da se vrati

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here