Home Vijesti FOTO: Groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i kukastim križevima

FOTO: Groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i kukastim križevima

283
0

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve se u objavi na Facebooku požalila kako je groblje u Bribiru ponovno išarano ustaškim simbolima.

“I baš kad smo se radovali što su se, hvala Bogu, izlizale poruke u vidu grafita nepoznatih osoba pravoslavnim Srbima s ustaškim prijetećim frazama i simbolima, koji su nekada ‘krasili’ naše hramove, domove i grobljanske spomenike… dobivamo vijest o njihovu ponovnom pojavljivanju.

Ulaz u groblje na Bribiru prekjučer (6. studenoga 2023.) ispisan je grafitima s ustaškim obilježjima. U poslijepodnevnim satima jedan mještanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima (tzv. vratima) kulturno-povijesne cjeline Bribirska glavica”, naveli su.

“Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom ‘U’ u sredini, a uz zastavu je ispisano ‘ZDS’ i ‘Četnici odlaze!’. Također, s obje strane stupova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo ‘U’ i ‘svastika’. Istim simbolima oskvrnavljena je i obiteljska grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje.

O svemu je odmah obaviještena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mjesto događaja i izvršila očevid. Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u ravnokotarskoj župi (4. studenoga 2023.), kada je na ogradi crkve ispisano ‘Djeco, niste dobrodošli!’, te ustaški natpis i parola ‘Spremni za Dom!’. Istodobno, tabla na izlazu iz sela Kašić i ulazu u Islam Grčki išarana je sličnim simbolima.

Foto: Eparhija Dalmatinska

S velikim žaljenjem primorani smo izvijestiti javnost o ovim nehumanim djelima, koja su uvelike uznemirila mještane navedenih sela, ali i cijelu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim nedjelima pojedinci koji su još uvijek zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusjedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vrijeđali, moramo im ne dopustiti da uspiju u ovoj namjeri”, dodali su.

“Svatko tko vjeruje u Gospodina, bez obzira na način na koji mu se molio, osudit će takve postupke, jer je više nego jasno da Bog ima neizmjernu ljubav i milost prema svakom čovjeku, te da svako zlonamjerno djelovanje učinjeno ‘u ime i zaštitu nečije vjere’, ne može imati legitimitet ni na koji način, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako i pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara.

I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, obično ostaju nesankcionirani, a njihovi počinitelji nepoznati, zbog sličnih nedjela počinjenih u virtualnom svijetu nedavno je uhićen jedan Srbin iz Hrvatske.

Zbog objava na svom Facebook profilu osuđen je na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i vjersku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posljedice za takva nedjela trebale biti jednake za sve.

Na nama je da kao ljudi i kao kršćani pokažemo da mržnji nema mjesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru. Zato pozivamo svu našu braću i sestre u Kristu da nam pomognu u sprječavanju ovakvih incidenata ubuduće, te ukoliko uoče neprimjerene radnje odmah obavijeste nadležna tijela”, zaključili su.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here