Home Mozaik FOTO: Predstavljena monografija o riječkoj trobojnici

FOTO: Predstavljena monografija o riječkoj trobojnici

226
0
Danko Švorinić, Željko Heimer i Laura Marchig

U Rijeci je sinoć predstavljena nova knjiga dr. sc. Željka Heimera – monografija o povijesnoj riječkoj trobojnici
‘200 godina borbe grada za pravo na svoju zastavu’.

Knjigu je ispred izdavača udruge Slobodna Država Rijeka predstavila Laura Marchig u Muzeju grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle. Monografija donosi povijest riječke zastave, kao i mnogih drugih zastava koje su korištene u Rijeci: zastave pomorskih vlasti, brodarske zastave, sportske, vatrogasne, lovačke, kao i zastave postrojbi iz Domovinskog rata koje su se pridružile obrani domovine iz Rijeke.

Danko Švorinić koji je napisao i predgovor knjizi istaknuo je kako je neponovljiva riječka priča nepresušan izvor inspiracije za istraživače, povjesničare i sve ljubitelje našega grada.
– Upravo je priča o riječkoj zastavi, priča o riječkoj povijesti. Rijeka jedno razdoblje bila u statusu suverene države pa je i riječka zastava ušla u red zastava međunarodno priznatih država što ju izdvaja u odnosu na druge gradske zastave.

Foto: Andrej Turina

Autor Željko Heimer je na predstavljanju, održanom u prostorijama Muzeja grada Rijeke, popularnoj Kockici pored Guvernerove palače, također istaknuo da je u monografiji želio sakupiti i prikazati argumente za riječku povijesnu zastavu trobojnicu koja danas nije službena zastava Grada, već svečana zastava Grada Rijeke: trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zlatnožute boje i ultramarina, a na sredini zastave nalazi se povijesni grb Grada Rijeke.

– Riječku trobojnicu nužno je prihvatiti kao dio hrvatskog veksilološkog korpusa i hrvatske simboličke baštine, iako ta trobojnica nesumnjivo čini baštinu drugih naroda koji su izgrađivali Rijeku. Naravno, Riječanima je ta povijesna zastava prilično poznata, a meni je u monografiji želja bila sakupiti i prikazati argumente, kao i povijesne izvore i odluke, pravila i dokumente koji određuju riječku zastavu trobojnicu, istaknuo je autor dr. sc. Željko Heimer.

Predstavljanje knjige najavljeno je i u Zagrebu, vjerojatni datum je 6. ili 9. studenoga, a točno mjesto i vrijeme predstavljanje u hrvatskoj prijestolnici još će biti potvrđeno.

Previous articleNešto se čudno događa na zloglasnoj tržnici s koje je krenula korona: Životinjski leševi su posvuda!
Next articleVIDEO: Bivši Vatreni sjajno zabio u Italiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here