Home Mozaik FOTO: Prva Ljetna Balinjerada oduševila oko 15 000 gledatelja

FOTO: Prva Ljetna Balinjerada oduševila oko 15 000 gledatelja

2995
0

Pune 33 godine Opatija je čekala da jedna od njenih najpopularnijih manifestacija Balinjerada dobije svoje ljetno izdanje. I, isplatilo se čekati! Oko 15 000 gledatelja i preko 200 sudionika obilježilo je opatijsku večer u atraktivnom, zabavnom, pozitivnom i veselom duhu.

Već na samom početku, tijekom prvih spuštanja karića u isprobavanju postavljene staze, vidjelo se da će publika ispuniti opatijsku glavnu ulicu, jer već tada se tražila najbolja pozicija za gledanje događanja koja će uslijediti. Veliki broj turista iz cijeloga svijeta neumorno je fotografiralo i snimalo svaki detalj, a veliki ih se broj i okušao u vožnji Taxi Balinjerom, karićem kojim je upravljao vozač a oni su se mogli spuštati niz stazu i tako doživjeti jedinstven duh ovog njima neobičnog spektakla. Tako su se stazom spuštali gosti iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Slovenije, ali i brojnih hrvatskih gradova. Natiskani uz stazu, turisti su se zajedno sa brojnom domaćom publikom zabavljali i pljeskom pozdravljali sve sudionike. Sve to bilo je garnirano vrhunskom voditeljskom animacijom nadahnutog Marija Lipovšeka Battifiace, koji je nevjerojatnom energijom komunicirao i sa Mađarima, Nizozemcima, velikima i malenima, maskiranim i nemaskiranim svijetom.

A točno prema najavama, u 21:30 je krenuo defile predvođen opatijskim mažoretkinjama, Limenom glazbom Marinići te oldtimerima u kojima su se vozili uzvanici, među kojima i opatijske kulinarske TV zvijezde Doris Vlah i Luka Dančulović. Nakon oldtimera, spustili su se i karići sa organizatorima i uzvanicima, a sve je predvodio čovjek koji je proglasio manifestaciju otvorenom i koji je Balinjeradu i osmislio prije 33 godine – Duško Jeličić Dule. On je na svom kariću stazom proveo i direktoricu TZ Grada Opatije Suzi Petričić, dok su dame iz grupa Opatijke 90-60-90 i Ženske klape Volosko kormilo svog karića prepustile s povjerenjem zamjeniku opatijskog gradonačelnika Fernandu Kiriginu. U defileu su, nakon navedenih, slijedile i karnevalske grupe: Lumber klub, Halubajke Viškovo, Vavek parićani Matulji, Klub 60+…

Publika je pljeskom pozdravljala sve sudionike, a nestrpljivo se čekao start same Balinjerade. Točno u 22 sata, prije samog početka spusta, posebna je atrakcija bio i spust hrvatske kadetske prvakinje u sanjkanju na kotačima Patricije Urbanc koja je ekskluzivno za Ljetnu Balinjeradu prvi put demonstrirala ovaj atraktivan sport u Opatiji i oduševila svih. A kada je sve bilo spremno, krenula je i sama balinjerada. Ljetno izdanje ove manifestacije je bilo revijalnog karaktera te se za razliku od zimskog izdanja sudionici nisu natjecali grupno i to brzinskim utrkivanjem, već su se stazom spuštali pojedinačno i revijalno te se tako borili za bogate nagrade “za lepo videt” tj. za umjetnički dojam. Kao i na zimskoj Balinjeradi, sudionici su se natjecali u četiri skupine: Monopatini, Karićiunjuli, Karići dvojki i Merikanska vozila. Publika je uživala u originalnim nastupima sudionika, a valja reći da je najmlađi sudionik stazu prošao u rukama svoje mame i ima samo 10 mjeseci, dok je najstariji sudionik iza sebe ostavio više od 80 godina života. Sve to potvrđuje kako je opatijska Balinjerada jedinstven događaj, na kojem sudionici nastupaju s ponosom. Negdje oko 23 sata, kada su se stazom spustili članovi Karić Racing Teama Matulji u svojim Formula 1 karićima, bio je to znak da je spust završio, a zabava se preselila na cilj gdje je publika zaplesala uz ZAStoj band i gdje su dodijeljene nagrade najoriginalnijima, najveselijima, najmlađem, najstarijem, najotkvačenijima i najsimpatičnijima, a fešta se nastavila dugo u noć.

Već prvo izdanje Ljetne Balinjerade Opatija pokazalo je da Opatija ima još jednu turistički jaku manifestaciju te da itekako ima što pokazati svojim gostima, a tradicija i originalnost koju sa sobom donosi Balinjerada sigurno su nešto što valja čuvati i nadograđivati. Brojni su turisti na ovoj balinjeradi dobili i informacije o onoj zimskoj te je to još jedan korak ka brendiranju tog eventa s ciljem da postane razlog dolaska turista u Opatiju tijekom zimskih karnevalskih događanja.

Sve u svemu, nakon RetrOpatije i Carskog grada, Opatija je doživjela još jednu nezaboravnu noć, a Ljetna se Balinjerada pokazala dostojnom svojih novih i još boljih izdanja. Ili, da citiramo jednu od legendarnih opatijskih “lumberašica”: “sad je sve bolje, jer ne moramo čekati godinu dana da nam se balinjere opet čuju opatijskim ulicama, a mi smo pokazali turistima i svijetu da je Opatija pravi dom Balinjerade i da smo jedinstveni karnevalski grad”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here