Home Vijesti FOTO: Riječka luka priprema se za svečano otvorenje EPK

FOTO: Riječka luka priprema se za svečano otvorenje EPK

2129
0

Središnji program otvorenja manifestacije Europska prijestolnica kulture ove subote 1. veljače pod nazivom Opera Industriale odvija se u Riječkoj luci u kojoj se danima vrše pripreme za veliki spektakl kakav Rijeka još nije vidjela. Program u luci počinje u 19:30 sati, no publika se u područje luke poziva i bitno ranije, već u 19 sati, a na pojedine lokacije u luci, poput Molo longa, trebat će doći već između 18 i 18:30 sati.

Opera industriale, kao središnji program otvorenja u Riječkoj luci, izvodit će se na nekoliko lokacija, a prostor za publiku proteže se na dijelu De Franchescijevog gata, Adamićevom gatu, Gatu Karoline Riječke, Riva Boduli te na Molo longu. Zbog više lokacija izvedbe programa na cijelom području luke namijenjenom publici postavit će se više video ekrana na kojima će biti moguće pratiti cjelokupnu izvedbu.

Publika koja želi sudjelovati u izvedbi, bit će smještena na Molo longu. Na tu se lokaciju pozivaju ponajprije roditelji s djecom, srednjoškolci i studenti, a zbog ograničenog kapaciteta ove lokacije njihov se dolazak preporučuje između 18 i 18:30 sati. Nakon popunjenja kapaciteta lokacije, publika će se usmjeravati na druge lokacije za praćenje programa. Na ulazu u Molo longo publici će se darovati zvona kojima će ujedno u određenim momentima programa moći sudjelovati u izvedbi

Cijena otvorenja iznosi 8,22 milijuna kuna. Od toga se 2,9 milijuna kuna izdvaja za cjelodnevna događanja u gradu, ‘Operu industriale’ i program u HNK-u Ivana pl. Zajca.

Za izgradnju i instalaciju svjetlosnih efekata i instalacija izdvaja se 1,77 milijuna kuna.

U taj iznos uključeni su programski sadržaj, koncepcije, umjetnici, izvođači i protokol. Za izgradnju i instalaciju svjetlosnih efekata i svjetlosnih instalacija izdvaja se 1,77 milijuna kuna, a za rasvjetu, tehniku i pozornice 3,55 milijuna kuna.

Troškovi otvorenja financiraju se iz nagrade ‘Melina Mercouri’ od 11,3 milijuna kuna, koju je Rijeka osvojila u listopadu prošle godine za kvalitetnu provedbu i pripremanje ukupnog projekta Europske prijestolnice kulture.(foto: VGKT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here