Home Vijesti VIDEO: Nelida Pogačić (RI) na konferenciji EFA-e u Novom Sadu: Brojne sličnosti...

VIDEO: Nelida Pogačić (RI) na konferenciji EFA-e u Novom Sadu: Brojne sličnosti Rijeke i Vojvodine

835
0

U Novom Sadu je u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i europske stranke European Free Alliance (EFA) održana međunarodna konferencija “Uloga regija u evropskim integracijama” na kojoj su sudjelovali predstavnici političkih stranaka okupljenih u EFA-i, političkoj grupaciju u Evropskom parlamentu koja okuplja regionalističke stranke.
Prije početka konferencije, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se pitanje Vojvodine godinama stavlja pod tepih i da je veoma bitno što su članovi Evropskog parlamenta u Novom Sadu.
“Želimo da nam naši prijatelji iz EFA i Europskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u našoj borbi za decentralizaciju” – istaknuo je Čanak.
Lorena Lopez de Lacalle, predsjednica EFA-e, istakla je da je konferencija prilika da se razgovara o regijama u Europi.
“Zahtijevamo od svih evropskih vlasti da decentraliziraju svoje države, jer je to put u potpuno poštovanje demokratičnosti. Vojvodina je sjajan primer poštovanja različitosti i mi možemo i moramo puno naučiti od Vojvođana — naglasila je de Lacalle.
U radu konferencije sudjelovali su predstavnici političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Velike Britanije (Wales), Španjolske (Katalonija i Baskija), Hrvatske (Rijeka) i Srbije.
Nelida Pogačić članica Liste za Rijeku i dopredsjednica EFA-e istaknula kako su Rijeka i Vojvodina u mnogočemu slične: obje su do kraja Prvog svjetskog rata bile dijelom velike zajednice naroda gdje su uživale visok stupanj autonomije, obje su bile nositeljice progresa i pripadale najrazvijenijim područjima u bivšoj Jugoslaviji, obje su otvorene, multikulturalne i multietničke zajednice. U posljednjih 30-ak godina, u državama koje su visoko centralizirane, obje sredine imaju iste probleme, bilježe gospodarski i demografski pad, ali i pokušaje urušavanja dosegnutih razina kulturno-društvenih vrijednosti.
EU integracijski procesi su velik poticaj u razvojnom smislu koji omogućuju oslobađanje njihovih kreativnih potencijala i aktivniju ulogu u europskom prostoru kojem su oduvijek pripadali. Navela je i suradnju u okviru prekograničnog programa EU regionalnih fondova gdje partneri iz susjednih zemalja zajednički rade na projektima i brinu o očuvanju zajedničkih resursa na prostoru transnacionalnih regija.
Nije slučajnost da su, Rijeka (“Luka različitosti”) ove i Novi Sad kao prvi grad izvan EU (“Za nove mostove”) sljedeće godine, europske prijestolnice kulture. Europa je prepoznala da su poštovanje i njegovanje različitosti i izgradnja mostova suradnje ključne vrijednosti Europe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here