Home Sport Francuzi tvrde: Milan Borjan je bio žrtva fašizma za vrijeme utakmice protiv...

Francuzi tvrde: Milan Borjan je bio žrtva fašizma za vrijeme utakmice protiv Hrvatske

341
0

Prema komentaru stranice sofoot.com, prisutni hrvatski navijači u velikoj pobjedi (4-1) protiv Kanade ove nedjelje nisu se najbolje istaknuli.

Čak su i odbor za doček po najgorem ukusu rezervirali za kanadskog vratara Milana Borjana. 35-godišnji veteran, nositelj Crvene zvezde u Beogradu, morao se poigravati s prozivkama Hrvata na tribinama. Rodom iz grada Knina, u bivšoj Jugoslaviji, od srpskih roditelja, s 13 godina emigrirao u Kanadu, počastili su ga transparentom i pjesmama s rasističkim komentarima. Prvo, transparent s natpisom “Knin 95: Ništa ne trči kao Borjan”. Riječ je o operaciji Oluja, hrvatskoj ofenzivi tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji 1995. godine, koja je prisilila između 100.000 i 200.000 Srba, uključujući Borjana i njegove roditelje, da pobjegnu iz zemlje. Nakon ove vojne operacije, mnogi Srbi koji su odbili napustiti teritorij bili su žrtve ratnih zločina. Korištenje transparenta s logom tvrtke za proizvodnju poljoprivredne opreme na kojoj se spominje Borjanovo ime odnosi se na bijeg srpskog stanovništva, od kojih su neki tada bili opremljeni traktorima.

Hrvatski navijači također su imali dobru ideju zapjevati pjesmu u kojoj se tvrdi da je “ Borjan ustaša ”, što je referenca na hrvatski nacionalistički režim iz Drugog svjetskog rata koji je preuzeo vlast u Hrvatskoj 1941. Ovi činovi veličanja etničkih masakra bili su popraćeni curenjem privatnog broja Milana Borjana, koji je navodno dobio više od 2500 uvredljivih poruka hrvatskih navijača. “To pokazuje koliko su ljudi primitivni. Nemam se što izjasniti u vezi s tim”, rekao je. Trebali bi raditi na sebi i na svojoj obitelji jer su vidno frustrirani i dolaze ovdje to izraziti ”, branio se vratar, prije nego što je poručio da se svom savezu neće žaliti na postupke ove nedjelje.
Podsjetimo, intervju kanadskog portira srpskom dnevniku Kurir, u kojem je početkom mjeseca izjavio da je ponosan što je rođen u srpskoj Dalmaciji, posebno je zaoštrio bijes hrvatskih nacionalista.

Previous articleBjegunac hrvatskog pravosuđa se narugao kanadskom izborniku
Next articleBorjanova baka Štefica: ‘Je*ala ga Krajina, pa baka ti je Hrvatica, a tata napola Hrvat’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here