Home Vijesti Geolozi otkrili uzroke potresa, spominju se i rudnici

Geolozi otkrili uzroke potresa, spominju se i rudnici

2084
4

Hrvatski geološki institut oglasio se o potresima koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije. Njihovi stručnjaci kažu da je potrese u Petrinji uzrokovala aktivacija dva međusobno okomita sustava rasjeda, a po prvi puta se spominju i rudnici smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovici 20. stoljeća.

Priopćenje Hrvatskog geološkog instituta prenosimo u cjelosti:

‘Aktivnu tektoniku čitavog prostora Hrvatske pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče (Adrije) prema sjeveru. Zbog toga u gornjim dijelovima Zemljine kore, na kontaktu Dinarida i Panonskog bazena, dolazi do velikih naprezanja. Kad naprezanje dosegne kritičnu razinu, dolazi do (re)aktiviranja pojedinih rasjeda iz tog sustava, odnosno naglog pokretanja kilometarskih blokova kore dimenzija od nekoliko stotina do tisuća kubičnih kilometara, uslijed čega se oslobađa ogromna energija pa nastaju potresi.

Prema preliminarnim geološkim analizama znanstvenika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se temelje na geološkim kartama, brojnim podatcima s terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim (https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba/izvjesca_o_potresima) te preliminarnim satelitskim podatcima (https://www.geof.unizg.hr), potres koji je pogodio Petrinju i okolicu 28.12.2020. aktivirao je sustav rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline.

Razvidno je da se radi o sjecištu uzdužnih i poprečnih rasjeda na pružanje Dinarida. Oba rasjedna sustava sastoje se od više rasjeda s horizontalnim kretanjem krila (strike-slip). Jedan je manje poznati rasjed koji je ovom prigodom označen kao lijevi Petrinjski rasjed, a drugi je poznatiji desni Pokupski rasjed. Takav sustav rasjeda školski je primjer deformacija koje nastaju u stijeni uslijed kompresijskog naprezanja po osi sjever – jug. Oba rasjedna sustava prikazana su na Osnovnoj geološkoj karti Republike Hrvatske 1:100.000, list Sisak koju je izradio Zavod za geologiju HGI (Pikija, 1987) te na preglednoj geološkoj karti Republike Hrvatske 1:300.000 (HGI, 2009). Sve geološke karte koje pokrivaju područje Republike Hrvatske dostupne su na zahtjev na mrežnim stranicama HGI www.hgi-cgs.hr.

Zbog velike količine oslobođene energije pri kretanju rasjednih krila, rupture u stijenama manifestirale su se i na površini terena pa na širem epicentralnom području duž rasjednih linija nalazimo razne površinske manifestacije tog kretanja i vibriranja terena: otvorene pukotine i paraklaze, izlijevanje fluida, pješčane vulkane uslijed likvefakcije u porječju Kupe i Save, deformacije površine terena i infrastrukturnih linijskih objekata te brojne druge, za naše prostore dosad neuobičajene pojave, koje mogu uzrokovati i razne naknadne geohazardne događaje. Dio deformacije površine terena između Petrinje i Gline vjeojatno su posljedica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovici 20. stoljeća i nisu adekvatno sanirani (zatrpani).

Više podataka i detalja o aktiviranom sustavu rasjeda bit će dostupno po završetku terenskih istraživanja timova HGI, stoji u priopćenju Hrvatskog geološkog instituta koje potpisuje znanstveni savjetnik HGI, dr. sc. Tvrtko Korbar.

Previous articleZnanstvenici: Škotski, zarazniji soj korone otkriven na sjeveru Hrvatske
Next articleMuškarac priveden zbog širenja lažnih vijesti o novim potresima nakon izlaska iz pritvora dobio 7000 lajkova!

4 COMMENTS

  1. Kji su to točno rudnici i gdje se sve nalaze? Kakve su to izjave površne… pa nije se drvo srušilo…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here