Home Vijesti Giorgia Meloni progurala kontroverzni zakon: aktivisti protiv pobačaja smiju u bolnicama

Giorgia Meloni progurala kontroverzni zakon: aktivisti protiv pobačaja smiju u bolnicama

123
0

Talijanski Senat nedavno je odobrio kontroverzni zakon, potaknut premijerkom Giorgijom Meloni, koji omogućuje skupinama koje podržavaju majčinstvo da pružaju savjete ženama koje razmišljaju o prekidu trudnoće.

Kontroverzni zakon je isprovocirao kritike

Ovaj sporni prijedlog zakona, koji je uključen u amandman na zakon o oporavku od covida-19, dobiva potporu stranke Braća Italije, koju vodi premijerka Meloni. Dok se Meloni otvoreno protivi pobačaju, obećala je da neće mijenjati postojeće zakone o tom pitanju. Ovaj prijedlog zakona omogućio bi djelovanje skupinama koje se protive pobačaju u javnim klinikama za savjetovanje obitelji.

Usvojen je sa 95 glasova “za” naspram 68 “protiv” u Senatu.

Ova inicijativa, koja je prvo odobrena u donjem domu prošlog tjedna, naišla je na oštre kritike oporbenih stranaka koje smatraju da ugrožava pravo na pobačaj, koje je uvedeno još 1978. godine.

Braća Italije tvrde da nova odredba samo pruža ženama priliku za razmišljanje prije konačne odluke o pobačaju, a ne zadire u njihova prava.

Ovaj potez talijanske vlade izazvao je rasprave i kontroverze u zemlji, a mnogi se pitaju kakve će dugoročne posljedice imati na pristup zdravstvenoj skrbi i prava žena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here