Home Vijesti Glavni švedski epidemiolog: Ulazimo u treći val

Glavni švedski epidemiolog: Ulazimo u treći val

317
0

‘Čini se da ulazimo u treći val’, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell na današnjoj konferenciji za novinare.

Informaciju da Švedska ulazi u treći val pandemije objavila je danas zdravstvena agencija nakon što su uvedene nove restrikcije zbog porasta broja zaraženih i jako brzog širenja varijanti virusa koje se smatraju zaraznijima.

Švedska je od petka registrirala 11.804 novozaražena u odnosu na 10.933 prošloga tjedna.

– To se počinje odražavati na intenzivnu skrb. Porast nije dramatičan, ali nije ni pad kakav smo imali neko vrijeme, objasnio je Tegnell.

Ograničen je broj kupaca u trgovinama uz restrikcije uvedene prošloga tjedna kao što su skraćeno radno vrijeme kafića i restorana te rigoroznija pravila nošenja maske.

Tegnell je rekao da najnovija istraživanja pokazuju da je cjepivo AstraZenece učinkovito kod starijih od 65 godina i da bi Švedska mogla promijeniti svoju preporuku da se to cjepivo ne daje starijim osobama.

– Cjepivo AstraZenece je nepravedno na lošem glasu, izjavio je.

Dok broj zaraženih raste, smrtnost od covida-19 je i dalje je niža nego prethodnih mjeseci. Zemlja s deset milijuna stanovnika prijavila je 56 umrlih, što je najmanja vikend-statistika od studenoga 2020. Od posljedica virusa covid-19 ukupno je umrlo 12.882 ljudi.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta viša nego u skandinavskih susjeda, ali je manja u odnosu na nekoliko europskih zemalja koje su uvele totalni lockdown.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here