Home Vijesti Goldman Sachs: Cijene plina u Europi će se ove zime prepoloviti!

Goldman Sachs: Cijene plina u Europi će se ove zime prepoloviti!

127
0

Europske zemlje moći će izdržati smanjenje ruskog izvoza plina jer su izgleda riješeni problemi s opskrbom, pokazuje analiza vodeće američke investicijske banke Goldman Sachs.

Banka navodi da će se cijena plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se članice EU-a uspješno radile na tome da se izbjegne velika nestašice plina. Goldman Sachs je jučer izvijestio kako smatra da će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura na ispod 100 eura po megavat satu do kraja prvog kvartala sljedeće godine, pod pretpostavkom prosječnih zimskih vremenskih uvjeta; što je znatno ispod prethodno predviđenih 213 eura.

Europske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i onu kroz važan plinovod Sjeverni tok 1. Ogromna navala na zalihe podigla je veleprodajnu cijenu plina. Gazprom je ovog mjeseca produžio obustavu protoka plina kroz plinovod, ne navodeći u kojem će ga vremenskom periodu ponovno pokrenuti.

“Neodređeno smanjenje izvoza kroz Sjeverni tok 1 ostavlja sjeverozapadnu Europu bez ikakvog ruskog plina. Mada se sada najčešće postavlja pitanje kako će ova situacija utjecati na skladištenje plina, bolje se zapitati kakav će efekt imati na cijene da bi se moglo nastaviti sa skladištenjem”, rekli su analitičari iz Goldman Sachsa.

“No, ovaj je problem Europa uspješno riješila tijekom protekle godine dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Europe i među kupcima drugdje u svijetu; što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha”, dodaju.

Goldmanovi analitičari očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90% do kraja listopada i da će ostati popunjeni više od 20% do kraja ožujka sljedeće godine, piše The Guardian.

“Vjerujemo da će trenutna žurba za smanjenjem potražnje postupno zamijeniti osjećajem tržišnog olakšanja jer se preživjela zima”, smatra Goldman Sachs.

Jučer je procurio dokument koji pokazuje da EU odustaje od nametanja gornje granice cijene ruskog plina, ali da nastavlja s porezima na višak dobiti energetskih kompanija.

Previous articleSutra stiže definitivni kraj ljeta
Next articleRiječki tunel zatvara svoja vrata za posjetitelje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here