Home Najnovije Golman Zvezde otkrio zašto je odabrao Kanadu umjesto Srbije

Golman Zvezde otkrio zašto je odabrao Kanadu umjesto Srbije

110
0

Pred Hrvatskom je Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru u kojem će igrati protiv Maroka, Kanade i Belgije. S reprezentacijom Kanade igrat će u drugom kolu grupne faze u nedjelju 27. studenog. Tamo će joj suparnik biti golman Milan Borjan, vratar Crvene zvezde podrijetlom iz Knina. Medij Toronto Star opisao je kako je Borjan stigao u Kanadu i zašto se odlučio za njihov reprezentativni dres.

“Rođen u Kninu, dijelu bivše Jugoslavije prije 35 godina, Borjan je prvi put okusio nogomet u Dinari iz Knina. Budući da je njegova obitelj bila srpskog podrijetla i živjela je na srpskom separatističkom teritoriju tijekom Domovinskog rata, pobjegli su od sukoba. Sletjeli su u Beograd prije nego što su se preselili u Kanadu 2000. godine. Borjan je proveo nekoliko mjeseci u Manitobi kao mladi tinejdžer prije nego što su se on i njegova obitelj konačno preselili u Hamilton”, stoji u tekstu.

“Imali smo mnogo rođaka u Hamiltonu i oni su pomogli našoj obitelji da se tamo smjesti. Živio sam u Hamiltonu tri-četiri godine, igrao tamo nogomet dvije-tri godine i moja obitelj još uvijek živi tamo”, rekao je Borjan za Hamilton Spectator 2016.

Dvije lokalne momčadi za koje je igrao tih godina bile su East Hamilton SC i Mount Hamilton SC. “Imali smo puno dobrih igrača. Kad sam bio klinac, uvijek sam želio biti profesionalac, a Mount Hamilton je bio jedan od velikih koraka na putu do toga”, rekao je.

“Početkom 2000-ih igrati profesionalni nogomet u Kanadi bio je san. Bez infrastrukture ili interesa potrebnih za profesionalnu ligu, kraj omladinskog nogometa obično je bio kraj karijere u zemlji. Danas i kanadska Premier liga i Major League Soccer neprestano traže po akademijama i ligama mladih kako bi pronašli sljedećeg velikog domaćeg talenta”, navodi Toronto Star.

Budući da nije imao drugih opcija, Borjan je za karijeru krenuo na put u Južnu Ameriku, pridružio se Nacionalu Montevideo u Urugvaju 2006., zatim Quilmesu u Argentini 2008., pa se vratio u Beograd 2009. gdje je igrao za FK Rad gdje je skupio 36 nastupa u naredne dvije godine. Borjan je postao jedan od najboljih vratara u Srbiji tijekom sezone 2010./2011. Tada se javila kanadska reprezentacija.

“I odabrao sam Kanadu. Zašto? Zato što je Kanada pomogla mojoj obitelji i ovo je način na koji se želim vratiti u Kanadu”, rekao je Borjan za BTSVancity 2019. godine. Borjan je proveo samo nekoliko godina u Kanadi, ali dvojno državljanstvo dalo mu je priliku izabrati koga će predstavljati na međunarodnoj sceni. Iako je Srbija bila uspješnija, odabrao je Kanadu.

“Kada me svi pitaju odakle sam i osjećam li se Srbinom ili Kanađaninom, uvijek kažem Kanađanin”, rekao je Borjan za The Canadian Press 2019. “Zato što je ovo zemlja u kojoj sam odrastao – na lijep način. Nisam morao razmišljati o ratovima i sličnim stvarima.”

Sada, 11 godina nakon svog debija na vratima Kanade ima priliku pogurati zemlju do novih visina. Gdje god je bio odazivao se reprezentaciji, skupivši preko 60 međunarodnih nastupa. To je nešto na čemu mu je izbornik John Herdman uvijek zahvalan.

“Milan je ovo zaslužio. I to je jedina stvar koju trebam reći”, rekao je Herdman Bruceu Arthuru iz Stara u nedavnom intervjuu. “On zaslužuje ovaj trenutak zbog onoga što je donio ovoj zemlji, ovoj momčadi, a posebno zbog onoga čemu se posvetio u posljednje četiri godine.”

Previous articleVideo snimljen nedaleko od Labina izazvao raspravu, neki ne vjeruju da je autentičan (VIDEO)
Next articleGazzetta: Juventus će na SP-u pratiti Hrvatsku zbog novog Modrića od 50 milijuna eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here