Home Mozaik Grad među oblacima – Terase nebodera na Kozali

Grad među oblacima – Terase nebodera na Kozali

2120
0

U organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeke i DeltaLaba, u subotu, 4. srpnja, nastavljen je projekt ‘Grad među oblacima – Terase nebodera na Kozali’ koji se provodi u sklopu programskog pravca Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na vrhu nebodera na Kozali, na adresi Ante Kovačića 6 ujutro se u dva navrata, za unaprijed prijavljene zainteresirane građane te za zainteresirane predstavnike zgrada i mjesnih odbora, održalo razgledavanje krovnih terasa uz vodstvo izložbom i prezentaciju projekta Neboderi: Grad među oblacima. Radi se o projektu riječke Sekcije, koji je nastao 2017. na Rastočinama, a ove se godine širi na krovove stambenih tornjeva Kozale.

Cilj događanja je podijeliti dosad prikupljena znanja i prezentirati moguće scenarije korištenja krovova jer, primjerice, krovovi nebodera mogu postati vrtovi za začinsko bilje, prostori za rođendanska slavlja ili pak mjesta za književne večeri i druge kulturne sadržaje. Novoformirani prostori ponajprije su namijenjeni novom obliku suživota svih stanara nebodera, ali se u posebnim terminima mogu otvarati i za zainteresiranu javnost kako bi građanima i građankama Rijeke omogućili posve nov pogled na njihov grad – pogled na grad među oblacima.Tako će se u narednim tjednima organizirati još ovakvih obilazaka za zainteresirane građane.

Naime, neboderi su snažan dio riječke urbanosti, oni su gradske ikone o kojima znamo malo. Neizbježni su, a često zanemareni. Projektu je cilj doprinijeti kvalitetnijem životu u neboderima uz upoznavanje javnosti s temom njihove gradnje i problematikom koju nose. Pritom kroz projekt se pokušava odgovoriti na pitanja poput: zašto su neboderi nastali, kako se danas u njima stanuje te na koje načine možemo podići kvalitetu života u neboderima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here