Home Vijesti Grad Rijeka i svečana zastava: Povratak tradicije ili kršenje pravila?

Grad Rijeka i svečana zastava: Povratak tradicije ili kršenje pravila?

358
1
trobojnica
trobojnica

Prije četiri godine, Grad Rijeka dobio je svoju svečanu zastavu, povijesnu karmin-zlatno-plavu trobojnicu. Odluka o grbu i zastavi grada donesena je 2020. godine, propisujući da se svečana zastava Grada Rijeke može isticati u dane blagdana Republike Hrvatske i u dane koje Grad svečano obilježava na lokacijama koje određuje gradonačelnik.

Provedba Odluke

Grad Rijeka pridržavao se ovih odredbi tijekom prve dvije godine, no u posljednje tri godine nije bilo isticanja svečane zastave na javnim površinama tijekom gradskih blagdana poput Dana svetog Vida. Ove godine, jedina prigodna riječka trobojnica istaknuta je u riječkom kazalištu za vrijeme održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća. Prema istoj odluci, zastava treba stalno biti istaknuta na Trgu riječke rezolucije, što se i poštuje, no iz nepoznatog razloga ove godine zastava je bila istaknuta na pola koplja i okrenuta u pogrešnoj orijentaciji.

Izuzetak na Kozali

Ipak, ove godine postoji i iznimka. Svečana zastava zavijorila se na zadovoljstvo mještana na zgradi Mjesnog odbora Kozala povodom Dana svetog Vida. Uz fotografiju zastave na Facebook profilu mjesnog odbora objavljena je i prigodna pjesma povodom današnjeg dana. Ovaj čin izazvao je pozitivne reakcije lokalne zajednice.

Postavljena Pitanja Gradonačelniku

Pitanje zbog čega se Grad Rijeka posljednje tri godine ne pridržava vlastite odluke postavili gradonačelniku. Očekujemo odgovor koji će rasvijetliti situaciju i objasniti razloge zbog kojih se svečana zastava nije redovito isticala u proteklim godinama.

Dok čekamo službeni odgovor gradonačelnika, ostaje pitanje hoće li se tradicija isticanja svečane zastave Grada Rijeke u potpunosti vratiti.

Grad Rijeka ima bogatu povijest i tradiciju koja se treba njegovati i poštovati. Svečana zastava je simbol te tradicije i pripadnosti, a njezino isticanje podsjetnik je na vrijednosti i identitet grada.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here