Home Vijesti Rijeka dobila svečanu zastavu u bojama trobojnice!

Rijeka dobila svečanu zastavu u bojama trobojnice!

1110
0

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici s 21 glasom za prihvatilo prijedlog Liste za Rijeku prema kojem je Rijeka uz službenu dobila i svečanu zastavu – riječku povijesnu trobojnicu. Protiv prijedloga glasali su vijećnici HDZ-a osim Filipe Capan koja je bila suzdržana, Mostov Josip Kukuljan, nezavisna Ivona Milinović i Hrvoje Burić. Akcija mladih se podijelila pa je Vedran Vivoda podržao prijedlog dok je Tihomir Čordašev bio suzdržan.

Danko Švorinić (RI) je u ime predlagatelja istaknuo kako se zastava nakon 4 godine ponovno nalazi pred gradskim vijećinicima prvenstveno zaslugom Ministarstva uprave koje je odbilo jednoglasnu odluku o službenoj zastavi da bi nakon toga Upravni sud poništio odluku Ministarstva kao protuzakonitu. Istaknuo je potpuno neprihvatljivim da legitimne odluke predstavnika građana Rijeke tri puta poništava ministarstvo na osnovu mišljenja komisije iz Zagreba koja nema nikakav izborni legitimitet.
– Svjesni smo da živimo u bolesno centraliziranoj državi ali nećemo dopustiti da se o riječkom identitetu i riječkim simbolima odlučuje u Zagrebu i zato predlažemo donošenje odluke o svečanoj zastavi za koju nije potrebna potvrda ministarstva, a borbu za službenui zastavu nastavljamo.
Ana Trošelj (PGS) istaknula je kako se u toj stranci za riječku trobojnicu bore već 30 godina ali da su mišljenja da je prije odluke o svečanoj zastavi trebalo promijeniti gradski statut. Replicirao joj je Švorinić tvrdnjom da je prijedlog bio na 30-dnevnoj javnoj raspravi za vrijeme koje nije pristigla niti jedna slična primjedba, a riječki Statut predviđa da se opis grba i zastave donosi odlukom.
– Nemojmo se lagati, problem riječke trobojnice nije pravni nego politički, istaknuo je.

Klub Liste za Rijeku – Zvonimir Peranić, Predrag Miletić i Danko Švorinić

U raspravi je sudjelovao i gradonačelnik Obersnel koji je istaknuo kako je osobno indeferentan prema bilo kojoj zastavi ali je činjenica da su upravo gradovi nositelji identiteta i da je je Gradsko vijeće u čak tri navrata potvrđivalo upravo trobojnicu kao svoju zastavu što se uporno onemogućavalo odlukama ministarstva.

Ivan Mencer (HDZ) istaknuo je kako je riječka trobojnica simbol odnarođivanja riječkih Hrvata i vremena ugnjetavanja Hrvata kao jedinog autohtonog naroda u gradu.
Replicirao mu je Predrag Miletić citatom Frana Supila iz Novog lista koji je tada kao politički vođa Slovenaca i Hrvata u gradu pozivao na korištenje riječke crveno-žuto-plave trobojnice uz narodnu hrvatsku crveno-bijelo-plavu.

Ivona Milinović i Josip Kukuljan založili su se za Sokolićevu bijelo-plavu zastavu uz argumentaciju da trobojnica ne predstavlja sušački dio grada. U raspravi im je Švorinić odgovorio kako je Sokolićeva zastava predstavljala nekadašnju moćnu općinu Rijeka koju je 1993. rasturio upravo HDZ koji je sada protiv trobojnice koja predstavlja grad kao najstarija povijesna zastava proizašla iz boja grba donesenog 1659. godine. Predrag Miletić je istaknuo kako je zastava usvojena znatno ranije od nastanka naselja Sušak na istočnoj obali Rječine.

Svečana zastava je na kraju izglasana uvjerljivom većinom i biti će korištena u svečanim prigodama, a trebala bi biti stalno istaknuta na stendarcu na Trgu riječke rezolucije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here