Home Vijesti Grad Rijeka podržao inicijativu ‘Dani kolektivne sadnje – Zasadi drvo, ne budi...

Grad Rijeka podržao inicijativu ‘Dani kolektivne sadnje – Zasadi drvo, ne budi panj’

375
0

U Hrvatskoj je nedavno pokrenuta građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje – Zasadi drvo, ne budi panj te je gradski vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić gradonačelniku Obersnelu postavio pitanje hoće li ga i Grad Rijeka podržati. Pokrenuta je sa idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kolektivna sadnja planirana je zadnji vikend u listopadu, i to 25., 26. i 27. listopada 2019. Sva sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala, kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina, podsjetili svakog pojedinca da je dio ekosustava i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.
Zanima me hoće li se i Grad Rijeka uključiti u ovu inicijativu i potpisati pismo namjere sa inicijatorima?″

Odgovor
Grad Rijeka upoznat je s inicijativom Dani kolektivne sadnje – Zasadi drvo, ne budi panj! i svakako će se pridružiti realizaciji ove ideje, posredstvom Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljište, Odjela gradske uprave za komunalni sustav te EPK 2020 d.o.o.

Podsjetio bih da se u Gradu Rijeci, osim provedbe godišnjih planova sadnje i obnove javnih zelenih površina, redovito organiziraju programi i aktivnosti putem kojih se podiže svijest o značaju ekosustava i zelenih površina za život građana, kao što se dugi niz godina potiče i prihvaća realizacija građanskih inicijativa te provode dodatne konkretne akcije sadnje stabala, prema karakteru i intenzitetu vrlo slične inicijativi Dani kolektivne sadnje i to redovito u sklopu rujanskog Europskog tjedna mobilnosti, kao i svibanjskog Zelenog tjedna. Tako je, primjerice, ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti obilježen sadnjom prve dionice novog drvoreda duž ceste Rujevica-Marinići, kojega čini 20 stabala gledičije u dužini od oko 160 metara. Kao posebnost ovoga zahvata ističe se izbor gledičije kao izrazito medonosne stablašice, čime se željelo pomoći u održavanju populacije i uloge urbanih pčela, a s čim su građani bili upoznati tijekom održavanja prošlogodišnjeg Zelenog tjedna. Sličan zahvat proveden je i u rujnu 2016. kada je dužinom Ulice Hinka Bačića na Delti i dijelom na Brajdici posađen drvored s 25 paulovnija, a novo drveće sađeno je i u podnožju zaobilaznice u naselju Krnjevo, u okućnicama škola i dječjih vrtića, kao i na brdu Sveti križ. Ovogodišnji Zeleni tjedan obilježen je čišćenjem površine planirane za uređenje parka na Kantridi, a prošlogodišnji sadnjom pinjola u Ulici I. Lole Ribara putem građanske inicijative Poklonite stablo gradu-Zlatni ljudi sade koja je, u suradnji s gradskim stručnim službama, 12 stabala pinjola posadila u istoj ulici u razdoblju od 2014.-2018. godine.

Svakako je važno naglasiti i posebnost projekta “Interpretacijski centar prirodne baštine”, čijom će realizacijom na Sveučilišnom kampusu biti uređen sofisticirani javni park. Vrijednost ovog atipičnog zahvata u svjetlu uređenja javnih zelenih površina, prepoznata je i kroz dodjelu 11,23 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije, odnosno 75% iznosa i to putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here