Home Vijesti Građani sami uklonili ogradu s plaže, investitor uzvratio udarac – ‘Sve je...

Građani sami uklonili ogradu s plaže, investitor uzvratio udarac – ‘Sve je snimljeno, policija će reći što ima!’

244
0
Oslobo enje pomorskog dobra
Foto: Morski.hr

Još jedna plaža na Jadranu zatvorena je za javnost, ovoga puta u prekrasnoj uvali Stupova u općini Kršan, na granici Istarske i Primorsko-goranske županije. Ograda koju je postavio investitor, tvrtka Amre Projekts, izazvala je nezadovoljstvo građana koji su se organizirali i uklonili ogradu.

Situacija je eskalirala


Ogradu je početkom lipnja postavio vlasnik parcela uz more – tvrtka Amre Projekts. Građani su apelirali na nadležne da oslobode pomorsko dobro, ali kako nije bilo reakcije, uzeli su stvar u svoje ruke i prije par dana sami uklonili ogradu.

“Obratili smo se institucijama i nadali se pomoći koja je izostala. Okupili smo se 1. srpnja 2024. kao korisnici pomorskog dobra i zaljubljenici u uvalu Stupova. Bilo je tu domaćih, ali i stanovnika od Pazina do Lovrana, kao i turista koji su dolazili na ovu plažu”, rekao je ogorčeni građanin.

Investitorska strana priče


Načelnik Općine Kršan Romano Carić nije želio komentirati situaciju, ali je novinare uputio da mu pošalju e-mail. Predstavnik investitora Josip Milić tvrdi da je ograda postavljena radi zaštite od odrona kamenja.

“Ishođena je dozvola za izgradnju šumskog puta i postavljena ograda od odrona. Ograda definitivno nije bila na plaži i postavljena je više od 6 metara iza plimnog vala, što je zakonski minimum. Sve je bilo snimljeno i podnijeli smo prijavu policiji”, rekao je Milić.
Milić tvrdi da postavljanjem ograde nije zatvoren prolaz do plaže, već je samo postavljena na njihovom zemljištu.

“Prolaz do plaže je bio slobodan, a ograde su postavljene u skladu sa zakonom. Nitko nas nije kontaktirao da uklonimo ogradu”, dodao je Milić.


Kontroverzni planovi investitora


Investitor – tvrtka Amre Projekts, najavila je planove za izgradnju luksuznog turističkog naselja u uvali Stupova. Projekt uključuje izgradnju vila, sportskih terena, bazena i restorana, a uloženo je 100 milijuna eura. Međutim, zemljište koje su kupili nije u građevinskoj zoni, pa je za izgradnju potrebna izmjena prostornog plana općine i četvrti.

Općinski vijećnici podijeljeni su po pitanju ove investicije, a gradonačelnik Carić odluku je preusmjerio na Istarsku županiju. Iako su šumarska i građevinska inspekcija zabranile daljnju gradnju, investitor je dobio dozvolu za izgradnju šumske ceste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here