Home Vijesti Gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova Andriy Sadovy posjetio ratne veterane u Hrvatskoj

Gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova Andriy Sadovy posjetio ratne veterane u Hrvatskoj

107
0
3a Gradonačelnik Lavova, Andriy Sadovyi i grdaonačelnik Umaga, Vili Bassanese

Ukrajinske veterane koji trenutno borave u Republici Hrvatskoj u programu resocijalizacije posjetio je gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova Andriy Sadovyi. Svojim dolaskom iskazao je važnost projekta resocijalizacije ukrajinskih veterana koji se provodi u Kampu Veli Jože, Savudrija.

Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovy o značaju projekta

Gradonačelnik Andriy Sadovyi zahvalio je organizatorima projekta i hrvatskim braniteljima na velikoj pomoći koju pružaju ukrajinskim veteranima. Istaknuo je kako je grad Lavov do sada primio više od 17 000 ranjenika koji se rehabilitiraju. Grad Lavov i UNBROKEN fondacija ulažu velike napore kako bi mentalno vratili ljude u svakodnevni život. Sadovyi je naglasio kako jedan tjedan sudjelovanja u ovom projektu resocijalizacije zamijeni mjesec dana konvencionalnog liječenja. Također je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i Hrvatima na velikoj podršci Ukrajini i Ukrajincima u borbi za demokratske vrijednosti.

Program resocijalizacije ukrajinskih veterana

Ukrajinski branitelji sudjeluju u završnom dijelu programa resocijalizacije na području Republike Hrvatske koji se provodi od 3. do 12. lipnja 2024. na lokaciji Kamp Veli Jože, Savudrija. Program je započeo 2023. godine u Hrvatskoj te se nastavio provoditi u Ukrajini kao projekt prijateljstva i zajedništva dvije države. Projekt resocijalizacije ukrajinskih veterana provodi se u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i partnera projekta UNBROKEN fondacije iz Lavova. Inicijativa ima potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i grada Lavova. Program provode hrvatski veterani i instruktori ronjenja koji su pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podrška i suradnja

„Zaista me raduje što su upravo naši ratni veterani, koji su prošli slične strahote u Domovinskom ratu, sada vaši instruktori koji vam pružaju prijeko potrebnu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku kroz program resocijalizacije“, istaknuo je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske. Također je pozdravio sve prisutne u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, gospodina Davora Božinovića, te naglasio kako su Hrvatska i druge zemlje Europe uz Ukrajinu. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic okuplja instruktore u projektu resocijalizacije, branitelje iz postrojbi 1. GBR Tigrovi, policije, HOS-a, RIS Kutina, 4. Gardijske brigade uz podršku Udruge „Jedro i krilo“, SCUBAlife te Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Događaju su prisustvovali i izvršni direktor UNBROKEN fondacije, Oleksandr Kobzarev, načelnik PU istarske, Alen Klabot, voditelj Službe civilne zaštite Pazin, Mladen Kiković, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Tom Kačinari te predstavnici civilne zaštite Republike Slovenije.

Značaj psihološke podrške

„Osim prijenosa znanja i iskustva hrvatskih branitelja za što brži oporavak ukrajinskih branitelja, ovaj program povezuje osobe sa sličnim iskustvom, jača njihove međusobne odnose, stvara nova prijateljstva, a ujedno povezuje udruge civilnog društva Republike Hrvatske i Ukrajine“, istaknula je Andreja Vedrina, voditeljica projekta resocijalizacije ukrajinskih veterana. Projektu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske. Prisutnima se obratio i psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije te važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

Vili Bassanese o iskustvu hrvatskih veterana

„Aktivnosti koje provodimo u sklopu resocijalizacije usmjerene su povratku branitelja u svakodnevne tokove civilnog života“, istaknuo je predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic. Program je prilagođen ukrajinskim braniteljima i osobama s invaliditetom. On sadrži različite fizičke aktivnosti koje djeluju pozitivno na ljudski organizam i psihičko zdravlje, uključujući terapeutsko ronjenje, kajakarenje i druge aktivnosti. Također, vrlo važan segment ovog projekta je psihološka pomoć koja uključuje individualne i grupne radionice s psiholozima. Gradonačelnik grada Umaga, gospodin Vili Bassanese, pozdravio je sudionike i uzvanike. Istaknuo je važnost provođenja programa resocijalizacije za osobe koje su spremne dati ono najvrijednije za korist zajednice. Bassanese je posebno naglasio značaj kada program resocijalizacije provode osobe koje su i same osjetile poteškoće nakon ratnih sukoba. Oni mogu na najbolji način prenijeti svoja znanja i iskustva ukrajinskim veteranima.

I vi možete pomoći Ukrajini

Portal Rijeka Danas podržava i surađuje s udrugom DobroDobrim iz Zagreba koja je dosad organizirala više od 190 humanitarnih konvoja za Ukrajinu. DobroDobrim je bez ikakvih dilema najaktivnija hrvatska udruga u pružanju pomoći ukrajinskom narodu od početka ruske agresije. Pomoći možete doniranjem hrane i odjeće (u koliko živite u Zagrebu) ili novčanom donacijom na bankovni račun udruge, u opisu transakcije možete napisati “Donacija – Rijeka za Ukrajinu”: IBAN: HR3924840081135193266  RBA ili IBAN: HR6123600001102956881  ZABA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here