Home Vijesti Gradsko vijeće o Energu: Umjesto moratorija, plaćanje na rate!

Gradsko vijeće o Energu: Umjesto moratorija, plaćanje na rate!

2908
0
Gradsko vijece veljaca 3
foto: rijeka.hr

Očekivano, najveći dio 15. sjednice Gradskog vijeća bio je posvećen temi Energa. Na prijedlog oporbenih stranaka, Liste za Rijeku, Hrvatskih laburista, Akcije mladih i PGS-a, na dnevnom redu sjednice našao se prijedlog zaključaka o izmjeni cijene toplinske energije, kojima su vijećnici od gradonačelnika zatražili ukidanje odluke Skupštine Energa o poskupljenju isporučene toplinske energije koja je na snazi od 1. prosinca prošle godine, ukidanje tzv. paušala, odnosno fiksnog dijela računa za instaliranu snagu, koji se naplaćuje tijekom cijele godine, kao i omogućavanje jednostavnijeg isključivanja iz sustava centralnog grijanja i to bez obveze plaćanja fiksne naknade nakon isključivanja. Nadalje, oporbeni vijećnici su također zatražili da se poduzmu mjere za smanjenje gubitaka toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika, ali i da se utvrde osobe u Energu odgovorne za kršenje Zakona o zaštiti potrošača, budući da Energo nije pisanim putem obavijestio potrošače o promjeni svojih općih uvjeta poslovanja i korištenja javnih usluga, odnosno promjena cijena, iz čega – prema predlagateljima – proizlazi da su računi nezakoniti i da ih je moguće osporiti.

O prolasku opozicijskog prijedloga su, s obzirom na odnose u Gradskom vijeću, odlučivala su dva glasa HNS-a koji je večer uoči sjednice postigao dogovor s Obersnelom o usvajanju zaključka kojim bi se uveo moratorij na primjenu cijena povećanih 1. prosinca. Međutim, jutros se pred vijećnicima pojavio zaključak s dodatkom u kojem je stajalo da će korisnici razliku u cijeni platiti nakon donošenja Pravilnika ili do kraja godine. Ovakav Obersnelov zaključak bio je neprihvatljiv vijećnicima oporbe koji su glasali protiv ali i vijećnicima HNS-a koji su ostali suzdržani, uz vijećnicu Laburista Ljubicu Kosovac Dujmović. Zaključak je ipak prošao većinom glasova, a opozicijski prijedlog o smanjenju cijena iz istoga razloga nije. Za prijedlog su bili svi prisutni vijećnici oporbenih stranaka, protiv vladajuća koalicija osim dva vijećnika HNS-a koji su bili suzdržani. Jednoglasno je prihvaćen zaključak Laburista da se stvore uvjeti da korisnicima toplinske energije koji se žele isključiti iz sustava to omogući kako ne bi plaćali paušal. No, gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da prema zakonu u ovom trenutku to nije izvedivo.

Brojni izostanci u oporbenim redovima

Unatoč velikoj važnosti sjednice i mogućnosti da jedan ili dva glasa budu presudna, u redovima opozicije je nedostajalo čak pet vijećnika dok je pozicija stigla kompletna. Iz Laburista se nisu pojavili Nikolina Milčić i Danijel Paliska, kako saznajemo, zbog bolesti i poslovnih obaveza. Šesteročlani klub HDZ-HSP AS se pojavio u prepolovljenom sastavu bez Ivana Kirina, Tee Čaljkušić Mance i Tea Božanića.

U raspravi je gradonačelnik Obersnel komentirao oporbeni prijedlog tvrdeći kako se radi o nepoznavanju korištenih pojmova, zakonske terminologije i ovlasti kojima ga predlagatelj ovim prijedlogom zaključka zadužuje, budući da se većinom radi o mjerama koje se mogu primijeniti samo izmjenom zakonskih rješenja. Vezano uz navode o kršenju Zakona o zaštiti potrošača, inspekcijski nadzor je proveden, ali ne postoji službeno saznanje o tome je li optužni prijedlog dostavljen Prekršajnom sudu u Rijeci.
– Do pravomoćne odluke Prekršajnog suda u Rijeci ne mogu komentirati postupak. Energo mi je potvrdio da će postupati po presudi kakva god ona bila. Ukoliko bi Prekršajni sud i donio presudu kako nisu poštivane odredbe Zakona o zaštiti potrošača to bi podrazumijevalo novčanu kaznu za trgovačko društvo i njegovu Upravu a nikako ne i potrebu vraćanja cijene za isporučenu toplinsku energiju,” istaknuo je gradonačelnik.

Formalna predlagačica opozicijskog prijedloga Ana Trošelj (PGS) ustvrdila da prijedlog ne utvrđuje proceduru kako doći do smanjenja cijena nego zadužuje gradonačelnika koji je predstavnik grada u TD Energo da po proceduri provede postupak.

Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić je istaknuo kako je tragično kako se rješenja nude tek nakon što su ljudi izašli na ulicu, a računi skakakli i do 5.000 kuna.
– Zašto nadzorni odbor nije reagirao na činjenicu prema kojoj isporučena snaga Energa rapidno pada, a broj zaposlenika raste. S druge strane nije im bilo mrsko uzimati naknadu za rad koja je u dvije godine dosegnula 350.000 kuna.
Švorinić je kao glavni uzrok Energove nerentabilnosti istaknuo situaciju u kojoj tu tvrtku napuštaju i građani i privredni subjekti.
– Riječana je sve manje, a uhljeba uvijek isto i normalno je da računi rastu. Kako Energu tako i drugim komunalnim uslugama u gradu, tvrdi Švorinić koji je Kirigina i Obersnela prozvao za blamažu i obmanjivanje javnosti u slučaju protuzakonitog poskupljenja.

Osim njega, za govornicu su izlazili i Ljubica Kosovac Dujmović (Laburisti), Bojan Kurelić (AM), Hrvoje Burić (HDZ) i Nikola Ivaniš (PGS) koji su potvrdili kako bi osim svojeg podržali i gradonačelnikov zaključak kada bi se uistinu radilo o moratoriju, a ne plaćanju na rate do kraja godine.

Gradsko vijeće je na kraju većinom glasova usvojilo gradonačelnikov prijedlog, odbacilo opozicijski pa će se građani osim trenutne neprimjene viših cijena koje će građani nadoknaditi do kraja godine provesti anketa koju će Energo dostaviti svim korisnicima.
Moguće varijante dugoročnog rješenja opskrbe toplinskom energijom su sljedeće:
1. Nastavak isporuke toplinske energije u skladu sa Zakonom o tržištu toplinske energije što znači da cijenu grijanja i dalje određuje nacionalni regulator tj. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), uz redovitu edukaciju ovlaštenih predstavnika suvlasnika zgrada u smislu razdiobe troškova i energetske učinkovitosti
2. Račun za isporučenu toplinsku energiju se ispostavlja zgradi odnosno podstanici gdje se nalazi zajedničko mjerilo isporučene toplinske energije te se račun plaća iz pričuve, a suvlasnici stanova se sami dogovaraju o načinu raspodjele isporučene toplinske energije.
3. Energo d.o.o. će dozvoliti mogućnosti izdvajanja iz sustava i izgradnju pojedinačnih kotlovnica, svugdje gdje postoje tehničke mogućnosti za to, čime će se građanima omogućiti samostalno upravljanje kotlovnicom (primjer zgrade na adresi M. Kontuša 12 u Rijeci). U tom slučaju Energo d.o.o. će pružiti suvlasnicima svih posebnih dijelova zgrade tehničku i stručnu pomoć u pogledu izrade projekta, odabira uređaja, smještaja kotlovnice i drugih tehničkih pitanja. Grad Rijeka i Energo d.o.o. ispitat će mogućnost sufinanciranja nabavke radova i opreme kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
4. Prestanak isporuke toplinske energije sa završetkom ove ogrjevne sezone uz davanje mogućnosti građanima najma Energovih kotlovnica za iznos najma od 100 kn/mjesečno po stanu, koji iznos predstavlja polovicu prosječnog fiksnog troška danas i to na rok od minimalno 7 godina.
Prestanak isporuke toplinske energije sa završetkom ove ogrjevne sezone te gašenje djelatnosti toplinarstva u Energu d.o.o.
Također, temeljem prijedloga gradonačelnika, Gradsko vijeće zadužilo je Upravu Energa da još jednom analizira mogućnost daljnje racionalizacije troškova poslovanja.(rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here