Home Vijesti Gradskom vijećniku uskratili odgovor na vijećničko pitanje, tvrde kako bi to ugrozilo...

Gradskom vijećniku uskratili odgovor na vijećničko pitanje, tvrde kako bi to ugrozilo poslovanje kazališta!

1518
1

Gradski vijećnik Zvonimir Peranić uputio je pred oko dva tjedna dva pitanja vezana uz funkcioniranje riječkog kazališta HNK Ivan Zajc. Sukladno Poslovniku, članovi Gradskog vijeća imaju pravo u roku 8 radnih dana dobiti odgovor na sva pitanja iz samoupravnog djelokruga grada. Jedan od najaktivnijih vijećnika po tom pitanju je Zvonimir Peranić koji često propituje rad HNK Ivana Zajca koji godišnje upravlja s oko 55 milijuna kuna poreznih obveznika.
″31. siječnja 2020. godine, kao član Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca, uputio sam pitanje koje se tiče (umjetničkoga) djelovanja zaposlenika izvan Kazališta. Isti zahtjev sam uputio i predsjednici Kazališnog vijeća nakon što su iz ureda odbili dostaviti podatke.
Kako niti nakon 120 dana nisam dobio odgovor, pitanje upućujem putem predsjednika Gradskoga vijeća: Koje su sve upite/zamolbe/bilo koje akte uputili bilo koji zaposlenici za (umjetničkim ili neumjetničkim) djelovanjem izvan Kazališta. Koji su sve odgovori/odluke/zaključci ili bilo koji akti nastali kao posljedica navedenih zahtjeva odnosno kome je, a kome nije odobreno djelovanje, a za one kojima je odobreno koliko dugo i pod kojim uvjetima za svaki pojedini zahtjev?
Navedene informacije bih zamolio za razdoblje od 01. rujna 2014. do 31. siječnja 2020. godine.″
, pitao je Peranić i nakon 15-tak dana dobio novi negativan odgovor:

″Prema odgovoru koji je dostavilo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kazalište ne raspolaže dostatnim ljudskim resursima koji bi mogli osigurati pripremu i davanje odgovora na ovako opsežno pitanje koje je postavljeno, a da se time ne ugrozi redovito poslovanje Kazališta.
S poštovanjem
Gradonačelnik mr.sc.
Vojko Obersnel″

Peranić je istovremeno postavio još jedno pitanje:
″Koja je specifikacija financijskih troškova (s pripadajućim imenima osoba kod pojedine stavke) EPK programa „Vježbanje života – drugi put?″

Odgovor je sličan prvom, ništa od informacija o trošenju sredstava poreznih obveznika do daljnjeg:

″Prema informaciji koju smo primili iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, a kao što je gospodinu Peraniću poznato, kazališni projekt Vježbanje života, nije dovršen. Naime, u sljedećoj sezoni očekuje se još dvadesetak izvedbi te će se odgovor na postavljeno pitanje moći dati tek po zaključenju projekta.
Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel″

Za komentar svega upitali smo i samog Peranića koji do informacija ne može doći iako je osim funkcije gradskog vijećnika, član Kazališnog vijeća, koje u ime Grada Rijeke nadzire poslovanje kazališta.

– Iako se nije odgovorilo na postavljeno pitanje, sam odgovor otvara dodatna pitanja. Pustimo na stranu odnos prema vijećnicima koji predstavljaju građane. Svaki put me iznenađuje način na koji se pojedinci odnose prema onima koji ih financiraju. Ako bi pripremanje odgovora na pitanje umjetničkog angažmana zaposlenika van kazališta ugrozilo redovno poslovanje kazališta od tristotinjak zaposlenih, koliko je onda bilo takvih zahtjeva? Nadalje, od te gomile zahtjeva koliko ih je odobreno? Kome i pod kojim uvjetima? Ako je gomila njih radila usporedno sa svojim redovnim poslom, je li se to odrazilo na redovno poslovanje? Jesu li bili plaćeni usporedno i u kazalištu i na tim drugim poslovima? Ili su uzeli neplaćeno? Što su porezni obveznici zapravo plaćali? Koliko je ukupno sati, dana, tjedana, mjeseci… umjetnički djelovala sva ta grupa, pita se Peranić.
– Očigledno postoji organizacijska nesposobnost i/ili neučinkovito kadrovsko planiranje kada se na takvo pitanje ne može odgovoriti. Valjda u kazalištu postoji službenik za informiranje, valjda postoji funkcionalno uređena arhiva iz koje se mogu brzo „izlistati“ odgovori, valjda postoje stručnjaci s kompetencijama koji mogu odgovoriti…
Nadalje, kao član kazališnog vijeća koje u ime Grada Rijekem nadzire poslovanje kazališta, moram donositi odluke koje se tiču programa, financija, kadrova. Kako ću o njima odlučivati ako mi se kao članu Kazališnog vijeća uskraćuju informacije? O istome sam obavijestio i predsjednicu kazališnog vijeća, o čemu smo i razgovarali, ali odgovor o ovome mome upitu nikada nisam dobio, zaključio je Peranić u komentaru ovog do sada nezabilježenog slučaja prikrivanja informacija koje bi trebale biti javno dostupne svim građanima.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here